Европейската комисия обмисля дали да започне наказателна процедура срещу Германия заради решение на нейния Федерален конституционен съд (ФКС), който миналата седмица постанови, че действия на Европейската централна банка (ЕЦБ) противоречат на германското законодателство.

На 5 май Федералният конституционен съд (ФКС) в Карлсруе изрази мнение, че многомилиардните покупки от ЕЦБ на държавни облигации на страните от еврозоната нарушават частично германското законодателство. Закупуването на държавни облигации, което се извършва от 2015 г. с цел възраждане на икономиката на ЕС, противоречи на основния закон на Федерална република Германия, тъй като правителството на страната и Бундестагът не са участвали в проверката на пропорционалността на решенията на ЕЦБ. Всъщност германският съд потвърди, че действията на ЕЦБ лишават Берлин от част от икономическия суверенитет без съгласието на германското правителство.

ЕЦБ прилага така нареченото количествено облекчаване – разширена програма за закупуване на активи, в рамките на което се придобиват ценни книжа на частния и публичния сектор. Тя бе задействана през март 2015 г. с цел закрепване на инфлацията в еврозоната до 2%. Германия е и най-големият вносител на средства във фондовете на ЕЦБ. Първите претенции на германски съдии срещу такива стимули на ЕЦБ са от 2017 г.

На 8 май Съдът на Европейския съюз в Люксембург реагира на решение на германския съд, като припомни, че не националните съдилища, а само той има юрисдикция да се произнася по решенията на ЕЦБ. Освен това може да се окаже, че отделните държави ще упражняват чрез съдебни решения национален контрол върху средства от фондовете на ЕЦБ или поне националното участие в тях. Съдът на Европейския съюз не коментира германското решение, а само посочва, че национални съдебни решения, които противоречат на неговото, носят заплаха от разклащане на целия правов ред в ЕС.

„Отнасям се към това много сериозно. Последната дума, що се отнася до законодателството на ЕС, винаги принадлежи на Европейския съд“, заяви председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя допълва, че в момента комисията анализира подробно решението на германските конституционни съдии. На базата на заключенията са възможни последващи стъпки, включително наказателни процедури.

По-рано германската агенция ДПА разкри, че Лайен е била сезирана за случая от „зеления“ евродепутат Свен Гиголд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar