Върховният административен съд (ВАС) e потвърдил окончателно решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което е установен недобросъвестен модел на поведение от страна на „Кауфланд“ и налага глоба от 343 417 лв. Решението на КЗК е от септември 2020 г. по чл. 37а, ал. 1 (отм.) от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК)

Комисията е установила, че търговецът е преустановил реализацията на немалка част от асортимента на един доставчик, за да му наложи определени търговски условия, които не са изгодни за доставчика. Така за предприятието, намиращо се в по-слаба позиция при договарянето, са настъпили негативни имуществени последици. Чрез постоянно изискваните от страна на „Кауфланд“ намаления на доставните цени на предлагания от доставчика асортимент (чрез различни бонуси, рабати и отстъпки), както и чрез блокирането на голяма част от този асортимент, доставчикът е бил поставен във финансова зависимост от търговската верига поради генерираната загуба. Освен това системата от бонуси и отстъпки се използвала от „Кауфланд“ за максимизиране на печалбата му за сметка на финансовата загуба за доставчика.

Според КЗК възможността да се увредят така интересите на потребителите е непосредствена, а с постигнатото намаление на доставните цени се обезпечава единствено печалбата на търговеца, а това не води до намаление на крайната продажна цена на стоките.

Първото решение на Административен съд в София област отменя решението за налагане на наказанието от КЗК. В окончателния съдебен акт ВАС излага мотиви, че намира оспорваното решение на КЗК за законосъобразен административен акт.

Решението на КЗК е потвърдено окончателно в цялост от ВАС с Решение № 3459 от 03.04.2023 г., постановено по адм. д. 6310/2022 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar