Съд в Беларус осъди днес на 18 месеца затвор Андрей Дмитриев – опонент на президента Александър Лукашенко по време на оспорваните президентски избори през 2020 г., предаде Ройтерс. Дмитриев е обвинен в участие в масовите протести срещу резултатите от тези избори, спечелени от Лукашенко, отбелязва агенцията.

Правозащитната организация „Вясна“ съобщи за присъдата на 41-годишният лидер на социално движение срещу Лукашенко, като уточни, че Дмитриев се е признал за виновен, уточнява агенцията.

Продължилите с месеци протести в Беларус, избухнаха, след като официалните резултати от изборите през август 2020 г. оповестиха безапелационната победа на Лукашенко. Според независими наблюдатели гласуването не е било нито свободно, нито справедливо, а Европейският съюз наложи санкции срещу Беларус „за репресии и фалшифициране на вота“, припомня агенцията, цитирана от БТА.

Оттогава властите в страната, която разчита на Москва за политическа и финансова подкрепа, започнаха да налагат репресии срещу опозиционерите на Лукашенко, в резултат на което хиляди от тях напуснаха страната, отбелязва Ройтерс.

По данни на правозащитни организации в Беларус има около 1500 политически затворници.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar