Ямболският окръжен съд остави в ареста шофьора на украинския тир, участвал в тежката катастрофа край Лесово.

При инцидента загинаха трима души, а 16 бяха ранени. 50-годишният водач е обвинен в нарушаване на правилата за движение, довело до тежко пътно-транспортно произшествие.

За първи път пред БНТ проговори и собственикът на фирмата, организирала злополучната екскурзия до Одрин.

Катастрофата край Лесово: Версията на собственика на злополучния микробус

Собственикът на фирмата, организирала екскурзията до Турция, изключва възможността загиналият му колега да има вина за катастрофата, тъй като е бил много отговорен шофьор и нямал нито едно нарушение на пътя.

Станчо Димов: Мисля, че не е виновен, защото просто е нямал шанс да оцелее при този дъжд, при тая мъгла, при тоя спрял камион. Просто е нямал шанс да оцелее при тази обстановка.

Според Димов, тежкотоварният камион не е трябвало да бъде на пътното платно.

„Защото е имало хора, които са минали там, остъргали са си калника даже. Чукали са по вратата, опитвали са да го събудят и казват: останахме с впечатление, че никой няма в камиона, явно се е събудил от самия удар…“, казва той.

Прокуратурата поиска шофьорът на камиона да остане в ареста, защото събраните до момента доказателства сочат, че има вина за тежката катастрофа.

Милен Божидаров, наблюдаващ прокурор: По делото на този етап обвиняемият не дава обяснения, не посочва по никакъв начин защо и по каква причина се намира на това място в 5:35 ч. сутринта. Ако се е налагало да почива, то трябвало да намери място, където такава почивка да бъде осъществена, за да не пречи на останалите участници в движението.

Съдът реши да остави за постоянно в ареста шофьора на ТИР-а с мотива, че повдигнатото обвинение е особено тежко и съществува възможност той да се укрие. Според защитата обаче, виновни за катастрофата са други.

Светослав Михов – адвокат: Съответните държавни чиновници от Министерството на транспорта и от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, включително и местната администрация, които са създали един хаос. Т.е. оставили са един хаос да се саморазвива на ГКПП „Лесово“.

Решението на Ямболския окръжен съд може да бъде обжалвано.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar