Ейми Барет заяви пред Сенатската комисия по правосъдието във вторник, че не е обсъждала с президента Доналд Тръмп или други депутати това как ще се произнася по дела по важни въпроси като аборти, здравеопазване или потенциален изборен спор, предаде Fox News.

„Би било грубо нарушение на съдебната независимост за мен да поема такъв ангажимент“, настоя тя.

Барет отговори така на въпроси от сенатори като очаквано много от тях бяха откровено провокативни относно възможен натиск от страна на Тръмп.

Припомняме, че Сенатът на САЩ започна изслушването на съдия Барет, номинирана от президента Доналд Тръмп за съдия от Върховния съд въпреки опозицията на демократите, които не искат такава процедура преди изборите на 3 ноември.

48-годишната Барет бе номинирана от президента на 26 септември. Ако бъде потвърдена номинацията й, тя ще наследи Рут Гинсбърг, която почина от рак преди няколко седмици на възраст 87 г.

Според законодателството на САЩ Сенатът, контролиран от републиканците, трябва да одобри номинацията за най-висшия съд в САЩ, където консерваторите държат пет от деветте места.

Демократите и техният кандидат за президент Джо Байдън настояват номинацията да бъде отложена за след изборите, но Тръмп бърза да я прокара, за да си осигури гласовете на консерваторите.

Барет, католик, е добре приемана от консервативните християни, които споделят много от нейните ценности, включително се обявява срещу абортите и еднополовите бракове.

Тя е решена да остане истински юрист, посветен на правото и встрани от политиката, която според нея принадлежи на Конгреса.

Демократите имат малко инструменти за блокиране потвърждението на номинацията.

Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл контролира графика и процедурите, тъй като републиканците имат 53 места в 100-местната горна камара.

Въпреки че двама сенатори от Републиканската партия – Лиза Мърковски и Сюзан Колинс – обявиха, че са против гласуване на номинацията на Барет преди изборите, републиканците все още имат достатъчно гласове да потвърдят номинацията.

Само коронавирусът по някакъв начин може да блокира процеса. Трима сенатори от Републиканската партия са с коронавирус. Майк Лий, Том Тилис и Рон Джонсън са под карантина. Първите двама, които са в Комисията по правни въпроси, могат да участват на изслушването с видеовръзка, но и тримата трябва да са в Сената за гласуването, което представлява риск за здравето на другите сенатори.

За да покаже решимостта си, че е готов на всичко Барет да бъде потвърдена преди изборите, Джонсън каза, че ако се наложи, ще си облече „лунен костюм“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar