Съдебно решение оправдава лидерът на НФСБ Валери Симеонов за думите му по адрес на част от протестиращите през миналата година „кресливите жени с уж болни деца“.

След разразилата се полемика в обществото вследствие на изречените от тогавашния вицепремиер думи, семейство от Пловдив опитало да обори Комисията за защита от дискриминация, която на свой ред преди това е решила, че лидерът на НФСБ не е засегнал достойнство и интереси с изказването си по посока на инвалидите, децата с увреждания и техните родители.

През октомври 2018-а Симеонов каза по собствената си телевизия СКАТ: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях.“. Думите му бяха в коментар на протестиращите майки на деца с увреждания, припомня Марица. Изказването му било повторено в предаването „Господари на ефира“, където Симеонов заявил: „Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. Очевидно в случая става въпрос за политическа кампания. Маските паднаха, в общ хор реват БСП, „Атака“, някои лидери на протеста на майките и всякакви политически маргинали.“.

След предизвиканата полемика и свикания впоследствие Коалиционен съвет в сградата на МС, Симеонов все пак обяви, че поднася своите извинения на всички, които са засегнати или са се почувствали засегнати.

Пловдивското семейство, коеот участвало в протестите в София и чийто син страда от спастична церебрална парализа с 95% трайна неработоспособност обаче се почувствало засегнато. Последвала жалба в Комисията за защита от дискриминация. След преценка на доказателствения материал, тя е оставена без уважение. Изложени са и подробни мотиви относно извода на комисията. Излагат се и допълнителни съображения за това, че Симеонов е направил общо изказване, а не конкретно спрямо един или всички жалбоподатели, като в случая ставало дума за изразяване на мнение по дадена тема. Родителите от Пловдив пък атакували решението на комисията в Административния съд в Пловдив. Така се стигнало до вчерашното решение на магистратите, които също отхвърлили жалбата. „Настоящият съд възприема извода на КЗД, че Валери Симеонов е упражнил правото си на изразяване на мнение в унисон с основния принцип за равенство и достойнство на всеки индивид и защита честта и достойнството на личността, поради което би могъл да се ползва от правилото на чл.39, ал.1 от Конституцията за право на мнение“, се казва в мотивите на съда.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в срок от две седмици.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar