Преди пандемията италианският лекар д-р Карло Моска се ползва с добро име сред пациентите си, човечен и отзивчив. Болницата, в която работи близо до Бреша, в Ломбардия, се оказва сериозно засегната по време на първата вълна на коронавируса през март м. г., пише „Дейли Бийст“.

Нещо в този образ на добър и разбиращ лекар рязко се променя точно по време на епидемията. 47-годишният шеф на спешното отделение в болницата в Монтичиари преди дни беше арестуван по обвинение, че е извършил двойно убийство – умишлено е причинил смъртта на болни от COVID-19, които са били с много отслабени сили, и то за да освободи легла за други пациенти. Моска отхвърля обвиненията като „безпочвени“ и твърди, че причината за случилото се е в колабиралата по време на първата вълна в Италия здравна система на страната.

През първите месеци на пандемията италианските лекари понякога се оказваха пред ужасен избор – да вземат решения кой да живее и кой да умре заради липсата на достатъчно респиратори, кислородни апарати и т. н. животоспасяваща апаратура. Но това, за което е обвинен Моска, отива много по-далече.

Двама от пациентите, които губят живота си, докато са под грижите на лекаря, са Натале Баси на 61 г. и Анджело Палети на 80 г. Останките им бяха ексхумирани миналия месец по настояване на прокуратурата, която гради обвиненията си към лекаря на текстови съобщения, разменени между медицински сестри. В тях се описва как някога хуманният лекар се превръща от д-р Джекил в Мистър Хайд, описва случилото се изданието.

Лекарят, изправен пред нерешимите проблеми за липсата на легла, лекарства, апарати, решава да дава прерарати, с които да ускори смъртта на най-тежкоболни пациенти, фалшифицира данните за обстоятелствата около смъртта им в епикризите им. Поддържащо лечение би оставило живи пациентите седмици или може би месеци наред. Като ги инжектира, Моска освобождава легла, които той решава, че може да даде на хора с по-големи шансове за живот.

Разследващите органи сега проучват досиетата на всички починали пациенти на лекаря, за да търсят аномалии в лечението им и смъртта им. По-голямата част от починалите през първата вълна са кремирани.

Болницата на Моска се препълва с пациенти и над 600 болни се оказват под неговите грижи. Медицински сестри свидетелстват, че той започва да им нарежда да слагат смъртоносни дози от анестиците Succinylcholine и Propofol, медикаменти, които често се използват при пациенти на вентилация, на болни с коронавирус, които обаче никога не са били интубирани. Те умират от задушаване, показват съдебните документи. През месеците март и април преди една от медицинските сестри да се опълчи на Моска и да заплаши да го докладва, поръчките на болницата за тези анестици скачат със 70 на сто за периода ноември 2019 – април 2020 г., но само петима пациенти са интубирани. Това показват документи от разследването, пише „Дейли Бийст“.

Когато ситуацията се задълбочава, медицинските сестри започват да си разменят все по-тревожни и ужасени съобщения, като някои сега служат като доказателство за обвинението.

„Накара ли те да сложиш лекарствата без да са интубирани?“, пише едната сестра.

„Няма да убивам пациенти, само защото той иска да освободи легла. Това е лудост“, пише друга.

След като сестрите отказват да изпълняват нарежданията на Моска, той собственоръчно започва да инжектира пациентите като моли да бъде оставен сам с болните. Пише и фалшиви епикризи за смъртта на починалите, за да даде по-достоверна причина за смъртта им.

Сега Моска, който е освободен от болницата, се намира под домашен арест и чака началото на процеса през пролетта.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar