Пловдивският Апелативен съд остави в ареста издирвания за тероризъм мароканец Нофал Захри, предаде агенция „Фокус“, като потвърди мярката на Окръжния съд в Хасково. Преди седмица първоинстанционният съд определи мярка задържане под стража до 90 дни.

Захри е обвинен в тероризъм и членство в „Ислямска държава“. По данни на Интерпол 35-годишният мъж е бил сред високопоставените членове на терористичната организация и е носел колани с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси. За престъпленията, в които е обвинен, се предвижда лишаване от свобода от 30 години до доживотна присъда

За Захри е издадена европейска заповед за арест, а според споразумението за екстрадиция между кралство Мароко и република България мароканските власти имат 90 дни, за да поискат изпращането на задържания в кралството, където да бъде съден. Ако това не бъде поискано в рамките на този срок, Захри може да бъде освободен.

Съдът днес глоби с 1 000 и с 500 лева на служебния защитник на Захри и преводача му, тъй като те станаха причина за закъснение на заседанието. По делото са назначени нов служебен защитник и преводач.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar