Столичният административен съд обяви назначението на арх. Румен Русев за временен кмет на район „Младост“ за незаконно. Според съдия Мария Ситнилска единственият законен кмет след ареста на Десислава Иванчева е посоченият от нея Петър Кърджилов. Решението на съда не е окончателно и ще бъде обжалвано. До окончателното произнасяне на върховния съд кмет на района остава арх. Русев.

В края на май м.г. Столичният общински съвет (СОС) избра арх. Румен Русев за изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“. Той бе предпочетен от СОС за сметка на Петър Кърджилов, когото Десислава Иванчева назначи от килията. Първо тя уволни арх. Румен Русев като заместник-кмет по строителството на района, а след това назначи говорителя си Петър Кърджилов за временен кмет.

Адвокатът по делото Александър Кашъмов коментира, че действията на Общинския съвет „са узурпиране на власт в нарушение на принципа за върховенство на закона, закрепен в конституцията“. Кърджилов поиска незабавно оставките на председателя на СОС Елен Герджиков и на Русев заради допуснатото беззаконие.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar