Публичната продан на къщата на Николай и Евгения Баневи в столичния квартал „Бояна“, която беше насрочена за вторник, се отлага с месец. Това става ясно от нова обява в Регистъра на публичните продажби на съдебни изпълнители. Оферти ще се подават от 30 април до 30 май като продажбата е насрочена за 31 май.

Стартовата цена остава без промяна – 5.788 млн. лева без ДДС. От обявлението става ясно, че в течение на времето върху имота има редица наложени и отменени забрани, като пет от възбраните са от 2018 г. и след тях няма отменени. Частният съдебен изпълнител Милен Бъзински отново обръща внимание, че имотът е апортиран в друго дружество, но това не е отразено в имотния регистър.

Решението за отлагането е на частния съдебен изпълнител, а не на съда, съобщи bTV като се позова на свои източници. Според тях фирмата „Партнърс Комерс“, собственик на имота, заради чиито дълг от 100 хил. лева, той беше обявен за продан, е заявила желание да изплати цялата дължима сума по изпълнителното дело. Тя е в размер на 2 млн. лева. Компанията е еднолична собственост на Сейшелската офшорка „Юниуърлд Инкорпорейтид“, а неин управител е синът на Банев – Николай.

На „Партнърс Комерс“ е даден месец за да изпълни намерението си.

Като причина имотът да бъде описан в края на януари се сочеше изпълнителен лист, издаден от Софийския градски съд за вземане от 102 хил. лева. Той е резултат на дело в арбитражния съд за търговски и потребителски спорове в София, в който молител е фирма „М.Плод.Б“ на Бисер Илиев Благоев, а ответник „Партнърс комерс“.

Спорът е свързан със заем от 15 000 лева, който „М.Плод.Б“ е отпуснало на „Партнърс комерс“ на три пъти по 5000 лева за една година. Според договора при просрочие се дължи неустойка пет пъти по-голяма от заема или 75 000 лева. В средата на юни 2018 г. съдът решава, че „Партнърс комерс“ дължи 90 хил. лева, а заедно с арбитражната такса, адвокатските хонорари, разноските и лихвата сумата достига 102-103 хил. лева.

От кантората на Милен Бъзински отказаха коментар пред „Капитал“.

Къщата е 2869 кв.м, двуетажна с басейн и хеликоптерна площадка. Намира се до Киноцентъра. За продан е обявена само сградата без мебелите и без терена от 11.5 дка под нея.

Семейство Баневи продължава да е в следствения арест.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar