Съдът на Европейския съюз нареди на Австрия да престане на конфискува мобилни телефони, пари и ценности на търсещите убежище, които влизат в страната, съобщи електронното издание ИЮ „Обзървър“. Според магистратите в Люксембург в разрез с европейското законодателство са одобрените от Виена разпоредби, налагащи и ограничения на бежанците да се възползват от социалната система и от трудовия пазар на Австрия. Правителството одобри законодателни мерки, според които търсещите убежище в страната трябва да предават мобилните си телефони и до 840 евро в кеш при влизането си в Австрия. Парите са използвани за покриване на разходите, докато бъдат разгледани молбите на бежанците. А по мобилните телефони властите установяват дали твърденията на бежанците за това откъде са пристигнали отговарят на данните от геолокацията в устройствата. Ако се установи, че са влезли в Австрия от друга европейска страна, където е в сила Дъблинският регламент на ЕС, то те трябва да бъдат върнати там.

Решението на Съда на ЕС излезе в деня, когато британският в. „Дейли телеграф“ публикува статия, според която марокански полицаи, финансирани и обучени от ЕС, системно са изнасилвали африкански жени, търсещи убежище на Стария континент. Те се опитвали да стигнат до ЕС през северноафриканската държава. Случаите на насилие са документирани от две правозащитни организации – Мароканска асоциация за защита на човешките права и Антирасистка група за подкрепа и защита на чужденците и мигрантите. Срещу сексуални услуги мароканските полицаи и граничари разрешавали на жените да преминат през границите. Над 55 000 души са преминали от Мароко в Испания само тази година, а оттам са се насочили към Италия или Гърция, според в. „Дейли телеграф“.

НОВ МАРШРУТ

Мароко заедно с Либия, Алжир и Тунис тихо се превърнаха в новата фронтова линия на ЕС в битката за спиране на нелегалната миграция към Европа, писа в. „Дейли телеграф“. Стотици милиони евро са получили властите в тези държави от ЕС, който ефективно възложи управлението на миграцията към африканската част в Средиземно море.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar