Банда, която се е занимавала с трафик на мигранти, беше разбита от ГДБОП и спецпрокуратурата. Петчленната група действала най-активно в областите Бургас и София, съобщиха от държавното обвинение.

При акция на ГДБОП на 19 ноември т.г. в столицата и в други селища са извършени арести. На 21 ноември спецсъдът е уважил искането на държавното обвинение и наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на двамата организатори на бандата – Генчо Кънев и Илиян Бочев. Те са с повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел превеждане на мигранти през страната. Един от участниците в групата е задържан в ареста по друго дело, което вече е присъединено към производството на спецпрокуратурата, другите двама са с наложени от наблюдаващия прокурор мерки за неотклонение „парична гаранция“ и „подписка“.
Според събраните до момента доказателства групата е била сформирана през февруари 2018 г. Двамата организатори лично подбирали участниците и разпределяли техните функции в престъпното сдружение – намиране на помещения за престой, осигуряване на храна и на транспорт за нелегално преминаващите чужденци. При претърсвания в жилища, помещения и автомобили са иззети голям брой доказателства за престъпната дейност на участниците. Те се подкрепят и допълват от показанията на свидетели, дадени пред съдия. В дома на единия от организаторите е намерен незаконен боен пистолет. Другият е осъждан – отново за трафик на чужденци през България, като изпитателният срок на условната му присъда не е изтекъл. Продължава разследването по случая. Установява се дали има и други хора, които са действали по поръчение на престъпната група, както и евентуални връзки на участниците с трафиканти от съседни държави, съобщават още от прокуратурата.
Според разследващи подобни групи прибирали по 1000 лева от бежанец, който трябва да бъде трафикиран. Парите обаче стигали само за транспорт до границата. Предполага се, че тарифата на задържаните в началото на седмицата е била същата. Тепърва ще се установява колко общо пари са изкарали, както и какъв е броят на трафикираните мигранти. Очаква се информация и от партньорски служби, с които българските разследващи работят. Често се случва заловени в чужбина бежанци да разкриват как точно са стигнали до Западна Европа и кой им е помогнал.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar