Софийският градски съд (СГС) ще трябва да плати обезщетение от поне 101 хил. лв. заради това, че чрез негово незаконно решение е спомогнал за кражба на фирмени дялове.

Това е решил в петък Върховният касационен съд (Бойка Стоилова, Мими Фурнаджиева, Велислав Павков – докладчик) по дело, образувано от частичен иск на германския гражданин от български произход Константин Мавродийски. Цялата му претенция е за 2 млн. лв., която той тепърва може да предяви.

Решението е пробив в съдебната практика, доколкото разглежда въпроси, свързани с отговорността на съдията, съда и държавата при кражбата на фирми и като цяло т.нар. измами чрез съд. Макар и да не е задължително, решението може да отвори вратата за търсене на отговорност от съдилищата за най-различните злоупотреби, които стават възможни чрез противозаконни съдебни решения.

През 2003 г. чрез измама синът на Мавродийски е изключен като съдружник във фирмата „Роял Център“, а малко след това теренът на бул. „България“, който дружеството е притежавало, е бил продаден, а после и препродаден няколко пъти.

ВКС приема, че германският гражданин е бил ощетен от продажбата, тъй като е изключен незаконно като съдружник с решение на съдията от фирменото отделение на Софийски градски съд Димана Йосифова. Въпреки спорните ѝ действия по това и други дела тя се издига в кариерата. През 2012 г. беше номинирана от ГЕРБ и назначена за съдебен инспектор, а след това – командирована дълго време във Върховния административен съд. В края на миналата година Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет завиши атестацията ѝ, като почти единодушно (единствено Красимир Шекерджийски и Олга Керелска гласуваха против) прие, че тя заслужава признание.

Измама по учебник

Казусът „Мавродийски“ беше един от най-внимателно наблюдаваните от ЕК преди и след приемането на България в ЕС. Роденият през 1940 г. Константин Мавродийски е германски гражданин, който работи в автомобилната индустрия и в средата на 90-те години получава възможност да стане представител на „Опел“ в България.

Заедно със свой дългогодишен познат той учредява фирма, която придобива терен на бул. „България“ с идеята на него да бъде построен шоурум на компанията. Константин Мавродийски посочва за съдружник сина си Кристиан, който също е с германско гражданство.

В края на 2003 г. Мавродийски с изненада научава, че през пролетта на същата година синът му е бил изключен като съдружник във фирмата „Роял Център“, а през следващите месеци теренът е препродаден няколко пъти. След като успява да се запознае с документите, той бързо разбира, че е станал жертва на класическа кражба на фирма, зад която седи Димитър Ангелинов.

Каква е схемата?

Синът на Мавродийски е бил призоваван от Ангелинов за общо събрание на съдружниците, но поканата не е изпращана до адреса в Дармщат, а до неизвестен за него апартамент на ул. „Раковски“ в столицата. Въпреки това нотариусът (печатът е положен от Моню Монев, който днес е нотариус в Перник, а към онзи момент е бил помощник на Борис Янков, който впоследствие беше лишен от права, а в момента е обвиняем за имотни измами) слага печат на поканата, че тя е връчена на Мавродийски, като със ситни букви изписва на нея, че на посочения адрес „няма такова лице и фирма“.

На базата на тези уж връчени покани съдия Димана Йосифова приема тезата на Ангелинов, че Мавродийски действа срещу интересите на дружеството, тъй като не изпълнява задълженията си като съдружник, и го освобождава. Осем дни по-късно парцелът е продаден на физическо лице – Васил Попов, за 80 хил. лв. (а оценката му към онзи момент е 770 хил. лв.). Четири месеца по-късно Попов го продава на дружеството „Интерлайн“, то го прехвърля на строителната фирма „Балканстрой“, която впоследствие ще построи офис сграда върху парцела.

Под натиска на ЕК започна разследване срещу Ангелинов, като през 2010 г. той е окончателно признат за виновен и осъден на три години условно по повдигнатото му обвинение за присвояване.

През 2013 г. съдът окончателно обявява за нищожно решението на съдия Димана Йосифова, с което Мавродиев е изключен като акционер от фирмата си.

През 2016 г. той завежда иск по закона за задълженията и договорите срещу Софийски градски съд. Общата му претенция е за 2 млн. лв., но той завежда частична – за размер от 101 хил. лв.

Съдиите от СГС се отвеждат от делото и то е решено от Софийския окръжен съд, който отхвърля иска, като приема, че няма причинно-следствена връзка между решението на съдия Йосифова и отчуждаването на терена. Тази теза е възприета и от Софийския апелативен съд, който потвърждава решението. „Дори и да се приеме, че поведението на съдия Йосифова е било противоправно, изразяващо се в небрежност – тъй като последната не е проявила необходимото внимание и прецизност при преценката дали съдружникът е бил редовно поканен за общите събрания от адреса в Германия, то не би могло да се приеме, че е доказана необходимата причинно-следствена връзка между поведението на съдията и настъпилата имуществена вреда за ищеца“, приемат апелативните съдии.

В края на 2018 г. ВКС допуска делото за разглеждане, а на 7 ноември го решава по същество, като отменя актовете на по-долните инстанции и уважава частичния иск на Мавродийски.

Върховната съдебна инстанция приема, че „между решението на СГС за вписването на несъществуващите обстоятелства и настъпилата за ищеца имуществена вреда, изразяваща се в невъзможността му да получи своя дял от имуществото на дружеството, е налице причинна връзка“.

Според ВКС решението на съдия Йосифова не причинява директно „вредоносния резултат, но създава предпоставки той да настъпи, като го улеснява или подпомага“.

Пълната претенция на Мавродийски възлиза на 2 млн. лв., като предвид тълкувателната практика на ВКС е почти сигурно, че тя ще му бъде присъдена.

В бъдещото дело Мавродийски вече не трябва да доказва причинно-следствената връзка между действията на съда и нанесената му вреда, а само нейния размер. Той вече е определен от назначената по делото експертиза, която е оценила стойността на притежаваните от него дялове преди незаконното им отчуждаване преди 16 години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar