Съдия Илияна Димчева от Софийския районен съд цитира тълкувателно решение на Върховния касационен съд, за да изкара автокрадеца с 4 присъди и две висящи дела Георги Воденичаров-Кико неосъждан и заради това да го пусне от ареста. Това се случи в 31-а зала на съда.

Кико бе задържан на 25 септември, докато крадеше БМВ. Той блъсна 3 патрулки в опита си да избяга, но го хванаха. Воденичаров е осъждан 4 пъти – през 2004, 2006, 2010 и 2013 г.

В досието му личат и предишни кражби на коли, както и шофиране без книжка. Последната му присъда е от 13 май 2013 г. Кико намерил чужда вещ и не я върнал в полицията. Осъдили го на 100 лева глоба. Няма данни той да я е платил.

Съдийката Димчева обаче се позова на тълкувателно решение №2 на наказателната колегия на Върховния касационнен съд, за да изкара Кико реабилитиран. Според решението на върховните магистрати, ако 5 години след присъдата няма заведено изпълнително дело, задълженията се смятат погасени по давност.

Кико излезе неосъждан, поради което съдия Димчева прие, че няма опасност да извърши друго престъпление. Нареченият от вътрешния министър Младен Маринов „бандит“ посочи, че се блъснал в колата на полицията, тъй като ги помислил за престъпници. Автомобилът бил цивилен, а полицаите не били с отличителни знаци, каза той пред съда.

Съдийката прие тезата му за вярна. Всъщност обаче по качулките на криминалистите имало надпис „полиция“. Свидетели са чули викове „Спри, полиция!“.

Димчева обаче пусна Кико срещу гаранция от 3000 лева и посочи, че няма значение, че не живее на адреса си по лична карта, тъй като МВР знаело сегашното му местожителство.

Решението не е окончателно, издирването на съучастника на Кико Светослав Петков-Лъвицата продължава.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar