Втори опит да представят тройната компютърно-техническа експертиза ще направят вещите лица от Националния институт по криминалистика и криминология Евелина Лазарова, Георги Джумаков и Веселина Вукова по делото срещу 14-тимата обвинени в проповядване на радикален ислям. Окръжният съд в Пазарджик ще заседава по казуса днес от 9,30 часа.

До повторението се стигна, след като в предишното заседание на 18 юли и прокурор Васил Малинов, и адвокатите на подсъдимите единодушно поискаха да не се приема експертизата в тогавашния й вид. Според тях тя не отговаря на всички поставени въпроси в достатъчна степен. В заключението липсва информация за няколко ключови файла, посочени в предишната експертиза, изготвена от други двама служители на Института по криминалистика. За тях не са дадени отговори, въпреки че са описани в обвинителния акт и точно такава задача е била поставени. По третата задача пък няма отговори на всички въпроси, а единствено са посочили, че информацията за файловете се съдържа в приложените експертни справки и дискове.

За предстоящото заседание съдия Кристина Пунтева изрично им възложи да отстранят пропуските, да посочат от кои конкретни устройства е влизано във Фейсбук, дали са качвани от определен профил снимки, постове и коментари, свързани с делото. Прокурор Малинов пък дори настоя в отделна графа да се опише кога са правени процесните публикации с точен час и колко харесвания имат.

Експертизата е правена по данни от устройства, иззети от подсъдимите, както и по съдържанието на техните профили в социалната мрежа. Защитничката на ромския проповедник Ахмед Муса Ахмед Елвира Панкова попита дали всички снимки и видеоматериали са свалени от профилите на подсъдимите. Оказа се, че екипът вещи лица е работил по скрийншотове и снета на дискове информация, снета по време на разследването, и експертна справка, а пред съда признаха, че не могат да анализират моментно състояние на Фейсбук профил. За две от папките не можаха да кажат нищо, защото не им били предоставени.
Освен трите вещи лица за днешното заседание са призовани и няколко нови свидетели. След днешното заседание са насрочени още три в поредни дни – 21, 22 и 23 ноември.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar