Столичната община няма да обжалва предписанието на Софийския градски съд по делото, заведено от граждани и неправителствената организация „Група за чист въздух“.

„Предложените от съда мерки са част от програмата, която се изпълнява в момента и е за подобряване на качеството на атмосферния въздух като в нея за заложени над 100 мерки и дейности“, съобщиха от Столичната община в отговор на съдебното решение.

Днес сутринта съдът разпореди да се мият основните улици в София два пъти месечно от май до септември, а в останалата част от годината – веднъж месечно. Магистратите задължиха общината в срок до две седмици да представи план за изграждане на велоалеи, включително и такива между крайните квартали на града до централната градска част.

Общината е задължена да информира на специално изградените табла, на спирките на градския транспорт и на сайта си какви са нивата на фини прахови частици и какви са нивата на замърсяването на въздуха.

От общината припомнят, че от 2017 г. ежегодно се увеличава честотата на миене на улици и булеварди. За 2019 г. са осигурени средства от план сметката по чистота за двойно увеличение на миенето на основни улици и булеварди през летните месеци (май-септември) – от 12 пъти през 2018 г. на 24 пъти през 2019 г.

Освен миенето през летните месеци, в бюджета са осигурени средства и за измиване и почистване на основните пътни артерии и вътрешно-квартали улици след зимния период. Общо за 2019 г. е планирано машинно измиване на над 230 хил. дка.

С цел намаляване на нивата на фини прахови частици през зимните месеци в последните две години се възлага и измиване на големите пътни артерии през зимните месеци при подходящи положителни температури, посочват в съобщение от общината.

Със заложеното увеличение на честотата на миене се осигурява предписаното от съда измиване на над 10 хил. декара месечно, изчисляват от общината.

Средствата за миене се осигуряват от такса битови отпадъци, като от нея се финансират и дейностите по събиране и оползотворяване на битови отпадъци, както и рекултивацията на старите депа.

По отношение на другото разпореждане на съда – за публично и редовно оповестяване на стойностите на фини прахови частици, от общината казват, че на сайта и в момента в реално време се публикуват данните от всички контролирани замърсители на въздуха, както и информация за средноденонощните норми на фини прахови частици за предходния ден.

В съобщението се припомня и че преди 2 години Столична община съвместно с Националния институт по метеорология и хидрология е разработила система за прогнозиране на очакваните нива на фини прахови частици два дни предварително.

В момента Столична община изпълнява проект за монтиране на 22 сензора в различни райони. Данните от тях също ще бъдат достъпни в реално време, заедно с данните от измервателните станции на Изпълнителната агенция „Околна среда“.

Столична община поддържа и табла, на които се публикуват данните от измервателните станции на Изпълнителната агенция „Околна среда“ в реално време.

„В определения от съда срок ще предоставим информация за техническите възможности за публикуване на информация на средноденонощните норми и на таблата на градския транспорт и столичния метрополитен, както и програмата за изграждане на велоалеи през следващите години“, уверяват от общината.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar