Досегашният председател на Окръжния съд в Сливен Къню Жеков ще бъде предложен за носител на званието „Почетен гражданин н Сливен и Общината“, съобщиха от местната администрация.

Къню Жеков има 38 години стаж като съдия, последните 10 от които – като ръководител на най-голямото съдилище на територията на областта. Удостоен е с „Личен почетен знак, първа степен – златен“ от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, награден е за висок професионализъм, безупречно изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Има ранг на съдия във ВКС и ВАС. Кариерата му е започнала като стажант-съдия в Окръжния съд и е преминала през всички нива на професионалното израстване.

Къню Жеков е бил председател на съдебните състави по част от най-тежките и знакови дела, от голям обществен интерес. Професионалното му поведение бе лишено от всякаква показност и бе подчинено на моралните и служебните стандарти. Колегите му определят професионалната и личната му репутация като безупречна и принципна. Като административен ръководител на Окръжния съд в Сливен, такива отношения наложи между магистратите, с държавните и местните структури. Създаде авторитетен екип от съдии и достойни заместници в управлението на повереното му съдилище. Преди дни освободи поста си поради пенсиониране.

Вносители на предложението за удостояването му със званието „Почетен гражданин на Сливен и Общината“ са председателят на местния парламент Димитър Митев и кметът Стефан Радев. Предложението е израз на общественото уважение и респекта към работата на съдия Жеков. То е прецедент в практиката на Общинския съвет в Сливен и вероятно – сред малкото в страната.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar