Спортният арбитражен съд (КАС) започна изслушването на 39 руски спортисти, получили доживотни наказания. Състезателите бяха наказани заради нарушаване на антидопинговите правила по време на зимните олимпийски игри в Сочи 2014.

Те са част от общо 43 спортисти, които получиха забрана да се състезават в бъдещи олимпийски игри. След огромния скандал и разкритията за масова употреба на допинг Международният олимпийски комитет (МОК) отне медалите на провинилите се.

Русия няколко пъти отрече държавата да има намеса в програмата за употреба на допинг, описана в докладите на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA).

Адвокати, защитаващи интересите на руските спортисти, заявиха в изявление, че състезателите са били наказани „въпреки липсата на конкретни доказателства срещу някой от тях“ и в нарушение на правата им. „Спортистите се надяват, че КАС ще им осигури справедливо изслушване“, посочиха адвокатите.

Наказаните руски спортисти се състезават в хокея, бобслей, скелетон, шейни, ски бягане, бързо пързаляне с кънки и биатлон. Заради мащаба на процеса съдът, чието седалище е в Лозана, пренесе изслушването в Женева.

Бившият шеф на руската антидопингова агенция Григорий Родченков, който беше един от ключовите свидетели, довели до разкриването на допинг в руския спорт, ще даде показания, въпреки че е получил заплахи за живота си. КАС обяви, че Родченков и авторът на доклада на WADA – Ричард Макларън, ще свидетелстват по телефона или чрез видеовръзка.

Изслушванията ще продължат седмица. Очаква се окончателното решение на спортния съд да бъде обявено в края на месеца, само дни преди началото на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Игрите започват на 9 февруари и ще продължат до 25 февруари.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar