Обосновани съмнения за злоупотреби има във всички структури към министерството на младежта и спорта. Конкретни последствия от течащите проверки и поемане на отговорност от страна на виновниците обаче няма да има, докато не бъде сменен главният прокурор Иван Гешев.

Това заяви пред Нова телевизия спортният министър Радостин Василев. Той подчерта, че всички сигнали по вътрешните разследвания ще бъдат предадени на компетентните институции, но открито изрази съмнение, че на този етап това ще доведе до някакви резултати.

„След това, което виждам от два месеца в министерство на спорта, имам съмнения за злоупотреби за всички свързани с министерството структури. Това са четирите държавни дружества „Национална спортна база“, „Академика 2011“, „Сердика спортни имоти“ и „Български спортен тотализатор“. Всички сигнали са предадени на съответните органи. Истински резултати обаче ще има, когато прокуратурата се освободи от главния прокурор и от всички зависими от него прокурори“, заяви Василев.

Специално за продължаващата негова битка за смяна на ръководството на тотализатора, министърът заяви:

„Сагата не продължава толкова дълго, около три седмици. Моето решение ще бъде въведено в сила. Няма сила, която да го спре. Необяснимо беше поведението на някои от старото ръководство, но мисля, че до края на другата седмица ще има развитие по темата. Два пъти подадохме в Търговския регистър заявление за промяна, те два пъти ни спряха с едно стандартно възражение. Законът за публичните предприятия предоставя такава възможност на Съвета на директорите. Това не е битка, това е една административна процедура. Когато не искат да подадат оставка, става една игра на „котка и мишка“. Тотото финансира три министерства, спортното министерство почти изцяло. Когато направим проверка, ще разберем какви са цифрите. Не мога да имам съмнения относно официалните данни. Аз ще направя официална проверка, когато новият изпълнителен директор встъпи в длъжност.“

Като пример за злоупотреба с държавни средства Василев даде случая с липсващата проекта документация за финансирана не Българския футболен съюз.

„Те са получили средства през 2015 г., но оригиналната документация липсва. Това е злоупотреба, граничеща с престъпление. Знам, че този проект е реализиран криминално чрез начина на изразходване на средствата“, категоричен бе министърът.

Относно проблемите в управлението на БФС Василев заяви, че неговото желание е да има честен конгрес през март. Той съобщи, че се получават сигнали за това как на миналия конгрес са участвали клубове, които реално не съществуват, и уточни, че засега става дума за десет сигнала.

„Промяната в държавата неминуемо ще стигне и до БФС“, отбеляза той.

Като друг пример за злоупотреби спортният министър припомни скандалното протакане и оскъпяване на строежа на многофункционалната зала „Арена Бургас“, стопанисвана от „Академика 2011“.

„Отговорността е на всички тези, които са свързани с изграждането на залата. Това са изпълнителите, които в различните периоди са били различни. Ще сезирам органите. Мисля, че има основание. Истината е, че това е една огромна дупка, в която са наливани средства без цел“, заяви Василев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar