Дончо и Красимир нарочили служителя си, че краде крави и коне, а после ги продава в Копривщица

„Шефе, ще ми дадеш ли 50 лева?“, казва на 6 февруари по телефона пастирът Иван Доганов. Отсреща е шефът му Дончо Петров, който е най-едрият земеделец в региона на софийското село Антон.

28-годишният баща на 11-месечно бебе се качил без притеснения в колата на шефа си. Двамата отишли до стопанството, където работят, уж за парите. Там ги чакал и братът на Дончо – Красимир. Вместо да му дадат парите, двамата започнали да го бият. Искали от него да признае, че е задигнал 50 коня и 30 крави. Доганов обаче отричал да има нещо общо с кражбата. Затова братята почнали да го налагат освен с ръце и с каквото им попадне като инструмент. Биели го едновременно, но Доганов продължавал да отрича, че е откраднал животните от стадата им.

Тогава двамата решили да счупят малките пръсти на двете му ръце, но не изкопчили признание, пристъпили към друг метод на мъчение. Изтръгнали ноктите на вече счупените пръсти, докато Доганов се гърчел от болка. Побоят продължил с часове, стана ясно от думите на прокурор Димитър Франтишек по време на мярката за неотклонение на братя Петрови. След като мъжът издъхнал, го захвърлили на улица в селото. Вендетата обаче още не била приключила. Двамата хванали другия си пастир Атанас. Пребили и него. Мъжът се укривал няколко дни от страх, че ще го убият.

Едва след като приключили и с втория побой, двамата започнали да прикриват следите си. Допуснали и груби грешки. Единият брат дори отишъл при съселянин и казал, че е пребил Иван, защото му задигнал животните. Двамата оставили и много кръв в колата, в стопанството и по дрехите си. Ходили и при чичо си.

„Не оправдавам насилието,

но ако наемете

някой работник и

той ви краде, как

ще реагирате?

До това положение ни докара правосъдието. Не е само тяхна вината“, казва мъжът.

По думите му коне и крави на земеделци от селото започнали да изчезват преди месеци, а отговорността за това била на пострадалите пастири. Съмненията са, че двамата продавали животните в Копривщица.

Това е родният град на Иван Доганов. Неговата съпруга научила по шокиращ начин за смъртта му. „Иван обича да пийва и да излиза. Отидох до негов колега и той ми каза, че го няма там. Спряха ме

полицаите и ми

казаха, че „Иван

е свършил курса“ Видяха, че бебето ми беше с мен, помолиха ме да изляза и ми казаха, че е починал“, разказа съпругата му Елеонора.

Тя видяла мъжа си за последно следобед. „В 18 часа се обади Иван на Дончо да му поиска 50 лв. Дончо явно каза да излезе и да му ги даде. Неговите думи бяха: „Мише, аз ще взема парите и се прибирам“. Не се прибра повече“, казва вдовицата. Обяснява, че двамата не са имали конфликти, а Дончо бил коректен работодател.

Жители на селото се оплаквали от братята много преди убийството. „Имали сме големи спорове с Красимир Петров, той искаше да се откажем от земеделието, да вземат те всички пасища. Идвал е вкъщи с нож, с брадви. Хиляди жалби сме пускали до полиция и прокуратура. И нищо, покриват се. Къде е прокуратурата на Пирдоп, те ги защитават“, разказа Константин Николов, който от 12 г. се занимава със земеделие.

„Опитаха да ни изблъскат от пътя с колата си. пуснахме жалба, нямало доказателства. Винаги е така. Имаме градина, която от 5 г. унищожават.

Чувстват се

безнаказани,

защото

системата им

позволява

Бившият шеф на полицията и бившият шеф на КАТ ги покриваха“, добави друг жител, който също се занимава със земеделие.

Заради престъплението от МВР започнаха акция в селото, както и проверки за други местни деребеи. Главният секретар Петър Тодоров обясни, че срещу братята има много сигнали, някои от които са били прекратени от прокуратурата.

Дончо бил с 3 присъди и 4 криминални регистрации. Те са за кражба на кола, взломна кражба, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, придобиване и държане на рискови наркотици. Дончо има и две пробации след споразумения с прокуратурата и условна присъда. От 2020 г. насам срещу него има 7 сигнала. При един от тях на входа на РУ – Пирдоп демонстративно заявил, че не носи документ за самоличност, държал се грубо и нападателно към постовия служител. След като му писали акт за неносенето на лична карта, агресивното му поведение се прехвърлило и към полицаи. Той крещял и обиждал, подигравателно отказвал каквото и да е съдействие, като безцеремонно твърдял: „Нищо не можете да ми направите“. Жалбата от служител на МВР, подадена своевременно в Районната прокуратура, е прекратена с мотив, че става дума за престъпление от частен характер.

Втора преписка за грубо и арогантно отношение спрямо друг служител на МВР също е докладвана по компетентност в Районната прокуратура-Пирдоп. Има и друга за скандал в заведение в с. Душанци. Полицай му писал предупредителен протокол по чл. 65 от ЗМВР. Преписката по случая е докладвана по компетентност.

Жител на Антон пък сигнализирал, че докато със семейството му почиствали ливада, 40-годишният мъж е отправил към тях заплахи. Преписката по случая е изпратена по компетентност в Районна прокуратура-Пирдоп. Дончо хулиганствал и на пътя. Застигнал мъж от Копривщица с колата си и го накарал да спре. Ударил му два шамара, а от МВР го предупредли с протокол. Преписката по случая е изпратена в Районната прокуратура в Пирдоп и прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.

Срещу него имало и сигнал за купуване на гласове. Там има отказ на прокуратурата за образуване на разследване. Последната жалба е от стопанин, че сред стадо коне е разпознал своя кобила и след като е съобщил това на 40-годишния мъж, той е започнал да го заплашва и ругае. Там е образувано досъдебно производство за кражба.

Красимир пък има стара присъда, по която е реабилитиран. Срещу него има сигнал, че е заплашил мъж по време на съвещание на земеделските производители. Писан му е предупредителен протокол, а прокуратура е прекратила преписката с мотива, че няма данни за извършено престъпление.

Започнали са проверки на прекратените преписки срещу земеделците. МВР, НАП и Държавен фонд „Земеделие“ проверяват бизнеса на братята.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Rudolph
Rudolph
15 февруари 2022 5:56
Гост

hat’s great. I was impressed by your writing. I am happy to see such a topic. Please come to my blog and read it.

https://www.dgcustomerfirst.ltd/