Спецпрокуратурата се сезира по сигнал за извършено от Пеевски престъпление. Народният представител е включен в списъка „Магнитски“, съобщават от държавното обвинение.

Вижте цялото съобщение:

Специализирана прокуратура предоставя следната информация във връзка с множество запитвания относно проверка на ГДБОП-МВР, изпратена по компетентност в СП.

Специализираната прокуратура се самосезира по изнесена на 05.01.2022 г. информация в електронното издание на в. „Капитал“ относно твърдения за извършено престъпление от народен представител, включен в списъка „Магнитски“.

На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващ прокурор е разпоредил извършване на проверка на КПКОНПИ.

Впоследствие към прокурорската преписка са присъединени два сходни сигнала на Гражданско движение „Боец“. Първоначално сигналите са внесени в ГДБОП-МВР. Същинска проверка по случая от органите на ГДБОП-МВР не е извършвана, предвид обстоятелството, че сигналите са насочени срещу лице, което е народен представител, съответно се ползва с имунитет, съгласно чл. 70 от Конституцията на Република България. По тази причина сигналите са препратени по компетентност на Специализираната прокуратура, тъй като са срещу лице, което има качеството на народен представител – висша публична длъжност съгласно чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

След приключване на проверката, с оглед високия медиен интерес, Специализираната прокуратура ще предостави допълнителна информация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar