Специализираната прокуратура разследва организирана престъпна група за незаконно производство на цигари и тютюн за пушене в с. Цалапица. На място днес бяха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Групата е действала на територията на страната и в чужбина. При извършените претърсвания в производствено хале са намерени и иззети машини и цялостно оборудване за обработка и производство на цигари и тютюн, както и голямо количество готова продукция без акцизен бандерол.

Пакетиран тютюн за пушене в промишлени количества е намерен и в друга стопанска сграда, ползвана от групата.

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че участниците в групата са произвеждали незаконно цигари от молдовската марка „Plugarul“.

Предстои привличане към наказателна отговорност на лицата, участвали в престъпното сдружение.

Близо 3 тона тютюн са открити и иззети при акция на Районно полицейско управление – Труд и пловдивския сектор „Икономическа полиция“ в стопанско хале в село Калековец.

Там е поредната разкрита незаконна фабрика за рязане на тютюн. Помещението е било добре прикрито, с ламаринени и дървени плоскости по прозорците. В обекта са открити машини за рязане и за сушене на тютюн, над тон и половина нарязан тютюн на склад, бали с ненарязан тютюн и електронни везни. Пред входа цеха е имало и паркиран бус, пълен с още тютюн.

Привлечени като обвиняеми са двама мъже на 40 години от Пловдив и Пазарджик. Те са задържани за 72 часа. Разследването по случая продължава.

Миналата седмица бяха разбити и фабрики за цигари в Желязно и Цалапица, а това стана повод главният прокурор да пристигне на място. Открит бе и цех за тютюн в Катуница

За два месецапловдивската полиция са образувани 24 досъдебни производства и 33 проверки за престъпления, свързани с незаконното производство, разпространение и съхранение на акцизни стоки без бандерол.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar