Лидерката на БСП Корнелия Нинова окончателно загуби и на последна инстанция делото, което водеше срещу Десислава Атанасова. Социалистката съдеше шефката на парламентарната група на ГЕРБ за клевета, свързана с приватизацията на „Техноимпекс“.

Соцлидерката заведе делото през 2017 г. след интервюта на Атанасова, в която тя наричаше Нинова „г-жа Импекс“. Делото бе едновременно срещу Атанасова и ГЕРБ за 30 000 лв.

Според присъдата на ВКС сега Нинова трябва да заплати на Атанасова 2400 лв., а на ГЕРБ – 1716 лв. На толкова се равняват разноските за адвокатско възнаграждение. Защитник на Атанасова бе депутатката от ГЕРБ Рая Назарян.

Делото започна през 2017 г. Искът бе едновременно срещу Атанасова и ГЕРБ за неимуществени вреди за 30 000 лева.

„Атанасова е била информирана с писмо от главния прокурор, че няма извършени престъпления, че има извършени проверки, и въпреки това продължи да клевети и да лъже в публичното пространство“, заяви соцлидерката преди пет години. Тя смяташе, че атаката срещу нея цели смачкване на опозицията.

Срещу аргументите на Нинова, че е проверявана от трима главни прокурори, ГЕРБ представиха в съда писмо от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Според него от 1999 г. до ноември 2017 г. не са подавани сигнали и не са извършвани проверки по приватизацията на „Техноимпекс“.

Според съдиите страните по делото са публични фигури и като политически опоненти могат да си разменят и реплики, съдържащи негативни оценки, и трябва да имат по-голяма търпимост към критика. Нямало и доказателства, че като юридическо лице ГЕРБ е възложила на Атанасова посочените изявления, нито да ангажира партията с тях. (24часа)

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar