Бившата румънска министърка на регионалното развитие и туризма Елена Удря пак ще бъде разследвана от власите в родината си за корупция и пране на пари. Съгласие за това даде Окръжният съд в Благоевград.

48-годишната Удря бе арестувана на ГКПП Кулата на път за Гърция на 7 април вечерта, часове след като Върховният касационен съд на Румъния й даде 6 г. затвор за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение. Оказа се, че малко преди произнасяне на присъдата Удря е напуснала родината си, минала е през България и бе арестувана на ГКПП Кулата след издадена Европейска заповед за арест.

Окръжният съд в Благоевград прие за изпълнение ЕЗА и постанови Удря да бъде предадена на румънските власти, за да излежи присъдата си. Тогава тя не се отказа от принципа на особеността, т.е. да бъде екстрадирана в Румъния само за случая, по който я издирват. През юни това решение бе потвърдено и от Софийския апелативен съд и бившата министърка бе настанена в румънски затвор.

Преди два месеца, на 30 септември, обаче у нас е постъпило искане от Румъния за наказателно преследване срещу Удря по наказателно дело от 2019 г. по описа на Първо наказателно отделение на Апелативен съд-Букурещ за престъпления корупция и пране на пари, извършени през 2011 г.

За да има такова разследване срещу нея, след като при екстрадирането й тя не е дала съгласие, се изисква съгласие на съда.

Окръжният съд в Благоевград е дал такова, а решението му бе потвърдено преди дни и от Софийския апелативен съд. Елена Удря е била уведомена за сегашното производство, но не е пожелала да присъства и е упълномощила адвокат да я представлява. Защитата твърди пред съда, че е изтекла давността на деянията, за които се иска Удря да бъде разследвана. Съдът обаче е категоричен, че давността се проверява единствено от съдебните органи на Румъния.

При екстрадирането от България Удря не се е отказала от прилагане на принципа на особеността. Същността на този принцип е в зачитане на суверенитета на предалата държава, която запазва за себе си правото за преценка дали да се съгласи или не да бъде извършено допълнителното наказателно преследване за престъпления, извършени преди предаването на лицето на властите на другата държава-членка. Поради това е проведена съдебна процедура от българския съд и той е преценил да даде съгласие.

При производството по екстрадицията на Удря, продължило повече от два месеца – от април до юни, тя се оплака, че присъдата в Румъния срещу нея е политическа, заради нейната политическа принадлежност. Поискала е политическо убежище в Гърция, но няма данни дали го е получила. Удря се оплака и че е получавала заплашителни писма за ликвидиране и заразяване със СПИН в затвора. Удря обясни още, че условията в румънските затвори били ужасни – пренаселени и с лоши хигиенни условия.

Това наложи нашият съд да поиска и получи гаранция Удря да бъде настанена при конкретно посочени приемливи условия в женски затвор Плоещ – Търгшорул Ноу и не при такива на пренаселеност, каквато е в мъжките затвори. В писмото от румънската Националната администрация „Затвори“ бе гарантирано предоставянето на минимално индивидуално пространство от 4 кв.м., неограничения достъп до санитарен възел, медицинска помощ и др. нормални условия.

След като Удря бе преместена в румънския затвор, тя поде битка да може да се вижда с 4-годината си дъщеричка без между тях да има решетки, за да може да прегръща детето си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar