Столичната община ще плати на „Юнион Ивкони“ 5.2 млн. лв. по извънсъдебно споразумение за 150 дела, които фирмата е завела срещу нея. От делата общината вече е загубила 25 с решение на последна инстанция, по 50 текат производства, като юридически анализ е показал, че фирмата най-вероятно ще спечели всички дела. Трансферът ще бъде гласуван днес като доклад на общинските съветници Прошко Прошков (ДБГ), Иван Такова (БСП) и Андрей Иванов (ГЕРБ) за извънсъдебно споразумение между двете страни на заседанието на Столичния общински съвет. Съсобственик в „Юнион Ивкони“ е Ивайло Константинов, който доскоро беше депутат на ГЕРБ и член на транспортната комисия.

Вчера на транспортна комисия към СОС стана ясно, че през целия период, в който фирмата е имала договор с общината за линии от градския транспорт от 2007 до 2015 г., общината не е плащала индексациите по него. За всяко неполучено месечно плащане „Юнион Ивкони“ е завеждала дело. През 2016 г. в общината се създава работна група, в която са включени същите общински съветници. Тогава юридически и икономически анализи показали, че общината няма шанс срещу компанията и ще бъде осъдена по всички дела. Очаквало се „Юнион Ивкони“ да заведе и още искове. Прошков обясни, че пълният размер, който общината дължи на фирмата с лихвите, е 7.2 млн. лв. Тя обаче „великодушно“ склонила на 2 млн. лв. по-малко, освен това си приспада и свои задължения към общината от 422 хил. лв.

Практиката да се мотаят плащания към транспортните фирми, след което да се стига до огромни задължения, дела и лихви, е позната в София. По същия начин общината бе принудена да плаща стотици хиляди левове за такси, лихви и адвокатски хонорари по загубени дела срещу „Карат-С“, като тогава се оправда, че превеждала редовно парите на Центъра за градска мобилност, освен това не получавала покани за издължаване от фирмата. Покрай задълженията на ЦГМ преди години „Карат-С“ за малко да получи 2.6 млн. лв. „подарък“ от общината чрез грешно изчислена лихва, която се оказа само 600 000 лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar