На извънредна среща собствениците на заведения обсъдиха новите COVID мерки в София и взеха единодушно решение да бойкотират на заповедта, ограничаваща работата им. След срещата от бранша са решили, че продължават работа и след 22 часа протестно, а ако бъдат проверявани, са готови на протести пред парламента.

Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България и Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията заявиха, че държавата уронва престижа на бранша и му нанася непреодолими финансови загуби.

От полунощ на 27 януари (четвъртък) се въвежда ограничение за работно време до 22 ч. и до 50% капацитет работна площ и брой лица в обектите и дейностите със значение за обществено здраве, заведенията за хранене (включително към хотелите) и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. В него влизат ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове, казина и игрални зали.

За собственика на столичен бар Евгени Зумпалов новите мерки биха означавали загуба на персонал, а в най-лошия случай – фалит, каза той на брифинг след заседанието. „Обявяваме гражданско неподчинение. Ще работим протестно, мирно и кротко, но ако ни принудят, ще излезем на улицата“, заявиха собствениците на заведения. Те обясниха, че вече са имали среща със здравния министър Асена Сербезова, на която заявили несъгласието си с това, че ограничението, което се налага, не е еднакво за всички – особено за държавната администрация.

„Държавата трябва да има адекватен вариант, по който да ни компенсира, защото затваря единствения ваксиниран бизнес“, казаха още Зумпалов и Петров.

„Нашият персонал е 85% ваксиниран, което няма никаква логика защо тези хора от четвъртък трябва да осъмнат без работа. Това е против цялата политика на правителството в момента за ваксиниране“, заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

Очакванията на бизнеса са да се стигне до разговори с властта преди да се стигне и до бойкота на заповедта. Но предупредиха, че ще заведат искове към държавата за нанесени финансови загуби.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar