Председателят на ДАНС Пламен Тончев писмено да предостави на парламентарната комисия по корупцията списък на лицата, заемащи или заемали висши публични длъжности и недекларирали: банкови сметки в чужбина, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност (над 60 000 лв.), участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании. Това решение гласува в четвъртък комисията по предложение на народния представител от ИТН Георги Георгиев. То е в контекста на предложението на ГЕРБ и ДПС председателят на ДАНС да бъде извикан за съвместно изслушване заедно с председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров по въпросите на отнетия допуск до класифицирана информация на Цацаров.

В крайна сметка депутатите от комисията не приеха искането Цацаров да бъде изслушан само за отнетия му допуск до класифицирана информация, включително и на съвместно изслушване с Тончев, нещо като очна ставка, което ядоса представителите на ГЕРБ и ДПС и те напуснаха. Мнозинството гласува да покани и двамата на изслушване поотделно по различен кръг от въпроси, сред които и проблемите около гражданската конфискация – въпроси, които му бяха зададени още миналата седмица пак по инициатива на Георги Георгиев.

Особено интересно е решението да се поиска от председателя на ДАНС списъка на лицата с недекларирани авоари в чужбина, защото той стои открит вече месеци наред без каквото и да е развитие. Още през юни м.г. тогавашният служебен вътрешен министър Бойко Рашков припомни, че през 2019 г. значителен брой депутати, магистрати, висши представители на изпълнителната власт, кметове и други са били обект на имуществени проверки за недекларирани влогове и имоти в чужбина. Проверките са били възложени от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, поне половината от тях са приключили, материалите са докладвани на прокуратурата, но без последствия, а другите проверки все още са висящи. Според Бойко Рашков държането в тайна на тези проверки и резултатите от тях е начин да се държат проверяваните публични лица в зависимост. Той многократно намекна, че сред тези хора има поне един член на ВСС, лице, което е близко до високопоставен представител на прокуратурата, както и министри, зам.-министри на вътрешните работи и др. На коментара на Сотир Цацаров, че това е класифицирана информация, Рашков отвърна, че няма никакви причини този материал да бъде засекретен, тъй като няма нищо общо с вътрешната и външната сигурност, а освен това става дума за законово задължение за деклариране на имущество в публичен регистър, който е общодостъпен.

Същата теза застъпват и много други юристи. Според Андрей Янкулов, бивш прокурор, а сега адвокат и експерт към „Антикорупционния фонд“: „Имyщecтвoтo нa тeзи лицa пoдлeжи нa пyбличнo дeĸлapиpaнe. Aбcypд e инфopмaциятa зa нecъoтвeтcтвиe мeждy дeĸлapиpaнoтo и дeйcтвитeлнoтo имoтнo cъcтoяниe нa ĸoeтo и дa e лицe нa виcшa пyбличнa длъжнocт дa бъдe зaщитeнa oт зaĸoнa тaйнa, пpи пoлoжeниe чe имyщecтвoтo нa тeзи лицa пo зaĸoн тpябвa дa бъдe oбявeнo. Πo тaзи лoгиĸa ДAHC мoгaт дa зaceĸpeтят вcяĸa пyбличнa инфopмaция, вĸapвaйĸи я в няĸaĸвa cи cпpaвĸa c гpиф.“

Темата обаче все още е висяща, а институциите, от които зависи това – прокуратурата и КПКОНПИ, продължават да мълчат. Обект на спекулации е и броят на засечените лица, заемащи или заемали висша публична длъжност, които не са изпълнили задължението си да декларират имоти и сметки в чужбина. Според прокуратурата става въпрос за 38 души, Рашков говори за близо 80, а в парламентарната антикорупционна комисия на няколко пъти бе споменато числото 47.

Изслушването на Цацаров отново на дневен ред

Втора поредна седмица парламентарната антикорупционна комисия обсъжда да вика ли Сотир Цацаров за изслушване, кога да стане това и с какъв дневен ред. В четвъртък след половинчасова дискусия (видеоархива на заседанието можете да видите тук), комисията реши:

  • Председателят ще изпрати напомняне на Цацаров, че чака от него отговори на въпроси за дейността и резултатите на КПКОНПИ по отнемане на незаконно придобито имущество. Въпросите му бяха изпратени седмица по-рано с искане да се получат отговори в тридневен срок, но такава информация от КПКОНПИ все още не е получена;
  • Ще покани Сотир Цацаров на изслушване, след като получи информацията от него;
  • Ще покани председателя на ДАНС Пламен Тончев на изслушване за отнетия допуск на Цацаров и по други теми след изслушването на Цацаров.

От ГЕРБ настояваха Цацаров да бъде изслушан още на следващото заседание, но предимно за отнетия му допуск, защото това е спешно и въпросът защо му е отнет допускът е много важен – дали за това, което се чу в медиите, или защото например е служил на чужда държава, заяви Маноил Манев.

От ГЕРБ заявиха, че викането на Цацаров е спешно, защото скоро той няма да е председател на КПКОНПИ, а прокурор, и въпросът е тогава в какво качество ще бъде викан. Цацаров депозира в парламента оставката си като председател на ДАНС, но считано от 1 март, като дотогава има повече от месец.

Междувременно ВСС го възстанови като прокурор във Върховна касационна прокуратура, считано от датата, на която бъде освободен като председател на КПКОНПИ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ganja
Ganja
12 септември 2022 10:30
Гост

Thanks for that one It’s amazing post you shared..

https://www.prepaidgiftbalance.biz/