Горялата снощи сграда не е част от активите на дружеството-собственик на терена и основната сграда от комплекса „Царските конюшни“ в центъра на София. В официална позиция от управителят на „Евротрансбилд“ ЕООД – Янко Иванов, казва, че в терена има над 20 отделни сгради, като тази, която е засегната от огъня не е тяхна собственост.

В пожар избухнал около 03:10 часа снощи изгоря 2000 кв. метра от покрива на една от сградите в комплекса, като има и поражения по фасадите.

В съобщението се казва, че сградата, на която „Евротрансбилд“ е съсобственик, заедно с Националната художествена академия, се намира на административен адрес бул „Васил Левски“ 108, а засегната от пожара сграда се намира на ъгъла между ул „Врабча“ и ул. „Панайот Волов““.

В терена има и сграда на Министерството на вътрешните работи, като по информация на „Би Ти Ви“ именно тя е засегната от пожара. „Дневник“ потърси пресцентъра на министерството за коментар по-рано през деня, като все още очаква отговор.

„Спекулации, че опожаряването на сградата отваря врати към последващо застрояване на терена не отговарят на фактическата обстановка“, се казва в позицията.

Пожарът е силно е притеснил дружеството, като изказват увереност, че компетентните органи ще установят причините за пожара. „На разположение сме на разследващите органи при нужда от съдействие и допълнителни разяснения“, се казва още в позицията.

Уважаеми г-н Министър на културата, пише Ви зам.-кметът

Малко по-рано днес зам.-кметът на София по културата Тодор Чобанов се обърна към министъра на културата Боил Банов чрез профила си във „Фейсбук“. В текста Чобанов задава въпроса защо няма резултат от изпратените до министерството предложения от общината за възстановяване на статута на паметници на култура. Такъв е случая с „Царските конюшни“, като според Чобанов от общината са поискали комплексът да получи най-високия статут – „национално значение“, още миналата зима.

По-рано днес редакцията изпрати въпроси до министерството за това на какъв етап е тази процедурата, както и какви действия ще предприеме Министерството на културата след пожара, като все още очаква отговор.

„Уважаеми г-н Министър на културата, ще „доживеят“ ли знакови обекти в риск подчинените на министерството структури и експерти да си свършат работата?“, пише Чобанов.

Зам.-кметът на София иска и отговор защо от Националния институт за недвижимо културно наследство все още не са осигурили на общините в страна достъп до архива си. Това задължение беше включен в Закона за недвижимото културно наследство през 2016 г., като поправката беше оспорвана от експерти.

„Искрено се надяваме, че този пореден призив няма да остане без последствия и ще видим реални действия, доказващи също така, че от съществуването на специализирана администрация за опазване на културното наследство все още има смисъл“, пише още зам.-кметът на София.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar