Състав на Районен съд – Добрич постанови поостоянна мярка „задържане под стража“ за 32-годишния Мирослав Дяков Дяков от Добрич, държал в плен и малтретирал по особено жесток начин 18-годишната Виктория Кирилова Георгиева, в продължение на 20 дни. Момичето бе открито на 24 юли в дома на Мирослав, полумъртво, цялото в синини и рани. По искане на защитата, журналисти не бяха допуснати в залата.

На 10 юли майката на Виктория – Атанаска, подала сигнал в Първо районно управление в Добрич, че дъщеря й не се е прибирала вкъщи от вторник, 3 юли, след като двете били на покупки. Момичето казало, че излиза на кафе и повече не се върнало. Това обясни пред журналисти началникът на Първо РУ Добромир Пеев. Майката описала подробно с какво е облечена дъщеря й, както и посочила имена и телефони на нейни приятели. Сред тях били и имената и телефона на Мирослав, за когото Атанаска твърдяла, че е приятел на Виктория. Майката обяснила още, че последната комуникация с дъщеря й е от 9 юли по месинджър. Момичето написало, че е в Каварна с нейния приятел и смята скоро да се прибере. Атанаска се усъмнила, че някой друг пише от профила на Виктория и затова подала сигнала на 10 юли. На 18 юли момичето е обявено за общодържавно издирване. Според Добромир Пеев, полицаите през цялото време издирвали Мирослав, който е стар техен контингент, но не успели да установят местонахождението му. Няколко пъти ходили и до жилището, което той обитавал, на ул. „Ал. Стамболийски“ 1, но никой не отварял вратата. На 24 юли 32-годишният мъж най-после се появил в полезрението на униформените, които го спрели за проверка. Намерили у него наркотици, което дало повод да бъде обискиран и апартаментът на ул „Ал. Стамболийски“. Там била открита Виктория, почти на ръба на оцеляването.

Срещу Мирослав са повдигнати две обвинения, засега. Едното е за държане на наркотични вещества, а другото – за противозаконно лишаване от свобода по начин, особено мъчителен за пострадалата и с опасност за нейното здраве, повече от 2 дни. В момента се изготвя съдебно-медицинската експертиза за нараняванията на Виктория и вероятно ще има и трето обвинение – за нанасяне на телесна повреда, уточни окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов. Пред съда Мирослав не се е признал за виновен по нито едно от обвиненията, съобщи наблюдаващият прокурор Павел Любенов.

Виктория е отишла при похитителя си доброволно, обясни окръжният прокурор Пламен Николов. По всяка вероятност, за да търси наркотици, тъй като има данни, че момичето е употребявало дрога. „Аз лично разговарях с Виктория в отделението по реанимация. Като разбра кой съм, се разплака и ми хвана ръката. Целта ми беше да я успокоя и да я попитам дали е съгласна да даде показания пред съдия. Тя се съгласи. Пред мен тя призна, че взема марихуана от 1 година“, уточни още Николов. „Това, което видях, бяха множество наранявания по главата на момичето, рани по цялото тяло, следи от загасени горящи цигари по лицето й – направо гнойни рани. Имаше кръв по устата и носа й. Когато са я приели в Спешното отделение, тя е била с хемоглобин 35, при норма 120. Тоест, според лекарите, била е на ръба на оцеляването. Изгубила е 2 литра кръв. Кръвоизливите са били основно от устата и носа. Оплаква се от травми по левия крак. За късмет, от ударите, които са й нанасяни, няма разкъсвания на вътрешни органи, няма вътрешни кръвоизливи, няма и счупени кости“, разкри ужасяващи подробности прокурор Николов.

До момента Мирослав има зад гърба си 6 присъди и три висящи дела. Два пъти е осъждан за държане на наркотици, с цел разпространение, като за това е бил в затвора първо за 8 месеца, при лек режим, после за година и 6 месеца, при общ режим. Има присъда за грабеж, но тъй като е бил непълнолетен, е бил наказан само с обществено порицание. Следват три присъди за по 6 месеца. Последно Мирослав е излязъл от затвора през 2015 година.

Съседите на Мирослав обясниха, че от години са пропищели от него и от компаниите му, които водел в жилището. Непрекъснато викали полиция, но той продължавал да прави същото. 32-годишният дилър вече не продавал дрогата на улицата пред блока, клиентите му ходели на крака в апартамента.

Състоянието на Виктория се подобрява, съобщиха лекари. Момичето ще бъде тази учебна година в 12-и клас в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar