Снимките, качени в интернет, не могат да се публикуват повторно от потребители без изрично разрешение на автора, реши Съдът на ЕС по казус от Германия, съобщи „Политико“. Това правило важи дори снимката вече да е свободно достъпна другаде онлайн.

До делото се е стигнало, след като ученик е свалил и използвал за училищен проект снимка, която била достъпна на сайт за пътуване. Въпросната снимка по-късно била публикувана и на сайта на училището. Авторът на снимката е завел дело с твърдение, че използването ѝ от училището нарушава авторските му права, защото е дал разрешение само на сайта за пътувания да я използва. Той е поискал да получи обезщетение от 400 евро.

„Публикуването в уебсайт на снимка, която е било свободно достъпна на друг уебсайт с разрешението на автора, изисква ново разрешение от този автор“, се посочва в изявление на съда. Институцията се е позовала на европейската директива за защита на авторските права.

„Съдът отбелязва, че директивата определя, че всяка употреба на авторски продукт от трета страна без изрично съгласие представлява нарушение на авторските права на този продукт“, заявява пресслужбата на Съда на ЕС.

Съдът допълва, че „има твърде малко значение“ факта, че притежателят на авторските права не е ограничил начините, чрез които неговият продукт може да бъде използван от други интернет потребители.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar