Позицията на правителството по решението на Върховния административен съд да отмени промените в плана за управление на Пирин все още е неизвестна. Вицепремиерът Валери Симеонов смяташе да подложи темата на обсъждане на вчерашното заседание на министрите и да настоява Министерският съвет да обжалва. Срокът за това е 14 дни след връчването на решението. От пресслужбата на МС вчера уточниха пред „Сега“, че въпросът не е обсъждан на заседанието.

Целта на спрените от съда промени е да отпушат строителството на втори лифт и да отворят нови територии от националния парк за застрояване. Тричленен състав на ВАС обаче отхвърли различните тълкувания на закона за защитените територии и потвърди, че според сега действащите ограничения в Пирин не може да се изграждат и разширяват ски писти и съпътстваща техническа инфраструктура. Съдът постанови и че кабинетът е нарушил два закона, като не е направил екологична оценка на промените, преди да ги приеме.

„Трябва да има последователност в поведението на всеки индивид и на всеки орган. Министерският съвет има решение за приоритетно подпомагане на изграждането на втори лифт. Така че задължително трябва да обжалваме“, заяви преди дни пред „Сега“ Симеонов. Екокоалицията „За да остане природа в България“ пък се обърна с отворено писмо към премиера Борисов да не обжалва решението на ВАС и така да може да се разграничи от обвиненията за обслужване на лобистки интереси в полза на акционера на една от най-големите банки у нас. Това ще даде и възможност на МС „да излезе с достойнство от ситуация, породена от проблем, който направи България международно известна в негативен план“, посочват от коалицията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar