Демократите загубиха основната си опора във Върховния съд, след като съдията Рут Бадер Гинзбърг почина в дома си във Вашингтон на 87-годишна възраст, жертва на рак на панкреаса, съобщава „Евронюз“.

„Независимо дали сте съгласни с нея или не, тя беше удивителна жена, която водеше невероятен живот. Тъжно ми е да чуя това. Тъжно ми е да чуя това“, заяви Доналд Тръмп с очевидна изненада, след като беше информиран за смъртта на Гинсбърг.

Демократичният кандидат за президент Джо Байдън обаче беше дълбоко покрусен:

„Тя изповядваше най-високите американски идеали, справедливост, равенство и равнопоставеност пред закона. Рут Бадер Гинсбърг представляваше всички нас. Както казах, тя беше много обичана фигура“, посочи Байдън.

Известна феминистка, Гинсбърг е втората жена съдия във Върховния съд на САЩ и защитаваше равенството между половете със зъби и нокти. Когато Доналд Тръмп дойде на власт, тя се превърна в най-голямата пречка пред плановете му да ограничи права като аборта. Смъртта ѝ освобождава желано място на Върховния съд, което републиканците ще се опитат да спечелят преди изборите.

Върховният съд на Съединените щати се състои от девет съдии, служещи доживотно и притежаващи властта да променят законите на страната. По-конкретно, те играят решаваща роля по въпроси като аборти, права на имигранти, неприкосновеност на личния живот, смъртно наказание и притежание на оръжия.

Магистратите се назначават от президента и след това трябва да бъдат потвърдени от Сената.

В момента републиканците имат мнозинство в Сената и неговият лидер Мич Макконъл вече излезе с изявление, в което обещава да предложи за гласуване във Върховния съд кандидат, посочен от Тръмп.

Поради смъртта на Гинсбърг, Върховния съд сега се състои от осем съдии: трима либерали и петима консерватори.

Ако Тръмп успее да назначи още един консерватор, това в крайна сметка ще наклони везните надясно в продължение на десетилетия.

Байдън заяви, че президентът на САЩ, който бъде избран на 3 ноември, трябва да назначи новия върховен съдия.

„Тази вечер и през следващите няколко дни ще се съсредоточим върху смъртта на съдията и нейното нестихващо наследство. Но за да се избегне съмнение, нека бъда ясен: избирателите трябва да изберат президента, а президентът трябва да избере съдия, когото Сенатът да утвърди“, каза Байдън в изявление, излъчено на живо от дома му в Делауеър.

Той припомни, че през 2016 г., след смъртта на консервативния върховен съдия Антонин Скалия, лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл пренебрегна кандидата на тогавашния президент Барак Обама, аргументирайки се, че няма смисъл от гласуване в изборна година.

Противно на това, което прави тогава, Макконъл сега обеща да предложи незабавно за гласуване кандидата, който Тръмп ще избере за Върховния съд.

За да утвърди нов съдия, Макконъл се нуждае от обикновено мнозинство, нещо, което би могъл да постигне. Процесът на потвърждаване обаче може се усложни ако има отстъпки сред по-умерените републикански сенатори.

От своя страна, най-високопоставеният от демократите в Сената Чък Шумър предлага да се изчака до изборите.

Самата Гинсбърг знаеше, че смъртта ѝ ще предизвика политическа буря във Вашингтон и преди смъртта си продиктува на внучката си: „Моето най-горещо желание е да не бъде заменена, докато няма нов президент“.

По този начин Гинсбърг даде да се разбере, че желанието ѝ е политиците да изчакат до изборите, преди да ѝ потърсят заместник.

Номинирана от бившия президент Бил Клинтън през 1993 г., Гинсбърг бе най-възрастният съдия от деветимата, които съставляват Върховния съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar