Делото на Националната агенция за приходите срещу милионната глоба от Комисията защита на личните данни заради безпрецедентен теч на чувствителна информация за над 6 млн. български граждани стои блокирано малко след неговия старт. До момента е проведено само едно съдебно заседание в Софийския районен съд още през февруари, когато беше назначена техническа експертиза. „Тя трябваше да е възложена на експерт от Техническия университет, но не знам дали вече са открили такъв“, коментира пред „Сега“ председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.

По негови думи експертизата ще установи какви мерки са били предприети или е трябвало да предприемат от приходната агенция, за да предотвратят хакерската атака, вследствие на която изтекоха личните данни на мнозина българи и чужденци, а КЗЛД наложи глоба от 5,1 млн. лв. на НАП. Вещото лице трябваше да е готово с оценката още на 11 май, за когато беше насрочено и следващо съдебно заседание. Тогава съдът дори поиска съдействие от Специализираната прокуратура, за да предостави за експертизата материалите по разследването срещу предполагаемите хакери, което още не е приключило.

Междувременно повече от година след повдигнатите обвинения за атаката срещу НАП прокуратурата още не е внесла обвинителен акт. Към наказателна отговорност като извършител е привлечен 21-годишният Кристиян Бойков, който е работил в българската фирма за киберсигурност „ТАД Груп“. Заедно с него за подбудителство са обвинени собственикът на дружеството Иван Тодоров, както и търговският директор на компанията Георги Янков.

Шефът на „Тад груп“ остава в ареста заради интелекта си

От пресцентъра на прокуратурата не пожелаха да коментират въпроса кога се очаква да делото да влезе в съдебна фаза, като уточниха пред „Сега“ единствено, че когато това се случи, медиите ще бъдат информирани, както обичайно, с прессъобщение. Новият говорител на спецпрокуратурата Генка Брезашка също не отговори, тъй като не е на работа, а в болничен.

В същото време НАП вече беше осъдена да плати по 200 лв. обезщетение на 7 души, които са били засегнати от безпрецедентния теч на лични данни. В решението на Административен съд София-град се посочва, че именно техническата уязвимост на информационната система на НАП е довела до нерегламентирано разкриване и разпространение на личните данни на ищеца, а тя е вследствие от неприлагането на подходящи мерки за защита. Ако системата беше ефективно и надеждно защитена, не би се стигнало до пробива й, довел до разкриване личните данни на ищеца, пише в документа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar