Все по-често пандизчии им посягат, десетки напускат системата заради проблемите

Надзирателите от Затвора в Пловдив се вдигат на протест. На проведената по-рано днес среща с министерството не е постигнато съгласие и служителите преминават към стачни действия. Протестът ще се състои от 9 часа сутринта утре пред сградата на Затвора на бул. „Александър Стамболийски“.
„Министерството държи на тезата си, че няма напрежение в състава, че всичко е цветя и рози. Искаме да бъдем чути, защото се правят икономии единствено и само за наша сметка. Работим със служители под санитарния минимум, затварят се постове, служителите са претоварени. На този режим на работа, по който ни прекараха, винаги сме на минус с часотете и трябва да доработваме. Затворниците усещат, че сме изморени и претоварени, в резултат на което зачестяват проявите на физическа агресия от тяхна страна. Искаме да бъдем защитени от закона, така както са полицаите и лекарите“, коментира пред „Марица“ Динко Игнатов, председател на синдикалното дружество в Пловдив към Синдиката на служителите в затворите в България.

Исканията на служителите включва индексиране на заплатите им съобразно инфлацията в страната. „Обещаваха, обещаваха, казаха, че ще им увеличение с 300 лв. пред обществото, а реално бях 125 лв., които инфлацията изяде. Редно е министерството да помисли за своите служители. И ние трябва да живеем, и ние храним семейства“, посочи Игнатов.
„Ние работим тихо, на тъмно, без обществото да познава същината на нашата дейност. Но тя е да го предпазваме от контингента, с който работим. В Затвора работата не е динствено да го хванеш и да го хвърлиш в килията. Ние носим отговорност за техния живот и здраве, за тяхната успешна ресоциализация. Тези факти не се отчитат никъде, а министерството го интересува само правенето на икономии“, каза още той.
По думите на Игнатов, от началото на годината са напуснали 50 служители на затворите в страната и тенденцята ще продължи. „Местата не са апетитни. Съставът е тотално демотивиран. Миналият месец в Пловдив един служител беше нападнат от осъден на доживотна присъда. Лишените от свобода виждат напрежението, агресията им ескалира, постоянно заплашват и обиждат. Дори психически не се издържа вече. Трябва да се вземат някакви спешни мерки“, смята той.
„С този режим на работа, с който ни прекараха, натрупахме стари отпуски, които просто няма как да си вземе и то не по наша вина. Има служители с по 180 дни натрупана отпуска. А се прекъсват отпуски постоянно, когато не достигат хора. Освен това регламентираните със закон почивки на служителите по време на работа няма как да ги ползват. Нещата са изключително занемарени. Затворниците са в по-добри условия, отколкото надзирателите“, подчерта Игнатов.
По думите му никой не смее да назове проблемите в затворите и служителите им с истинските им имена. „Реално тежестта я носим ние, най-ниското звено в йерархията, а не искат да се вслушат в нашите искания.. Затова започваме стачни действия едновременно в цялата страна. След това обмисляме национален протест, съвместно с СФСМВР“, каза още Игнатов.
Той посочи, че протестите по никакъв начин няма да повлияят на работния процес и на охраната на затворниците. Игнатов посочи, че според официалната информация един надзирател отговаря средно за 2,5 затворници, но това далеч не е така. „Един служител отговаря реално за 40-50 затворници, има случаи бройката да стига и до 80 души. Напрежението е много голямо. Изнемогваме, изнервени сме и много преуморени. Ние реално не знаем кога сме на работа. Прибираш се вкъщи, лягаш си, след малко ти звънят да се връщаш. На повикване сме. Премахнаха графиците с хора, които са на разположение на повикване. Трябва да сме на смесен режим, както и да се увеличи числеността на служителите. Нашата работа е много дипломатична и тактична работа. Все пак затворниците са хора, а не животни“, коментира още Динко Игнатов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar