580 дни в затвора не спряха Лула да Силва отново да се завърне като държавен глава на Бразилия. Това стана, след като той спечели 50,9 от гласовете на балотажа на президентските избори в неделя и така победи настоящия лидер Жаир Болсонаро.

„Днес единственият победител е бразилският народ. Това е победата на едно демократично движение, което се формира над политически партии, лични интереси и идеологии, така че демокрацията да излезе победител“, каза в неделя вечерта 77-годишният нов президент на Бразилия.

Третият мандат на Лула де Силва, стартиращ от 1 януари, е крачка в политиката, която допреди няколко години е изглеждала вероятно неосъществима, особено като се вземе предвид 580-дневният му престой в затвора по обвинения в корупция. Въпреки това миналата година Висшият съд на Бразилия отменя присъдите му, като причина са грешки по време на делата, и той възстановява политическите си права.

Лула да Силва претърпява в живота си много повече от политически сътресения. Роден е на 27 октомври 1945 г. в малко градче в област Пернамбуко и е седмото от общо осем деца в семейството на бедни земеделци. Във все още невръстна детска възраст семейството му изминава стотици километри, за да отиде при баща му в Сао Пауло. Лула посещава училище едва няколко години – налага му се да работи от много млад, за да помага на близките си. Преминава през обучение за обработка на метал, тогава се среща със синдикалното движение, което дава различен ракурс на живота му. Той се издига по стълбицата на властта и става един от лидерите на синдикатите, а през 1980 г. е част от основаването на работническата партия Partido dos Trabalhadores. Движеща сила за основаването ѝ е недоволството на някои от социалните групи в обществото.

Бразилският президент има три неуспешни опита да оглави южноамериканската страна

Печели чак през 2002 г., като по време на управлението си води добра външна политика и затопля отношенията между Бразилия и другите държави от континента.

Лула обаче остава най-известен със социалните си политики, като една от тях помага да се намали крайната бедност – семействата с ниски доходи получават месечни помощи, като условието е децата им да посещават редовно училище. Така политикът помага на около 20 млн. души да прекрачат прага на бедността по време на двата му мандата, което е причина значителна част от населението да премине към средната класа.

По време на първия му мандат обаче избухва скандал, след като се разкрива, че правителството плаща на депутати, за да има мнозинство. Тогава много политици влизат в затвора, а началникът на кабинета на Лула – Хосе Дирсеу, бива посочен за ръководител на схемата с подкупи. Освен с политически проблеми Лула да Силва се бори и с рак на ларинкса, който успява да победи.

Един от най-големите скандали, заради който лежа в затвора, бе, когато

милиарди долари бяха откраднати чрез подкупи

и надценени петролни договори, свързани с държавната петролна компания Petrobras.

Самият Лула беше признат за виновен и изпратен в затвора. Присъдата му беше анулирана миналата година.

През 2017 г. съпругата му умира от инсулт, което не го спира да стартира нова кампания за президент. Сега Да Силва обещава да управлява и с други освен с неговата партия. Той твърди, че иска да привлече центристи и дори някои личности от дясното политическо пространство. Целта е да възстанови просперитета, на който страната се радваше, когато за последен път той беше президент (2003-2010).

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar