Софийската градска прокуратура проверява сигнал на укриващия се в Белград Цветан Василев срещу главния прокурор. Сигналът е подаден от адвоката на банкера – Константин Симеонов и е провокиран от публични изявления на Иван Гешев за участие на Василев в заговор за дискредитирането му.

За сигнала съобщи в блога си самия Василев. В него се говори за „лицето Иван Гешев, понастоящем заемащо длъжността главен прокурор“. Сигналът е подаден до Софийската районна прокуратура, откъдето е препратен по компетентност на Градската, която е единствено може да проверява магистрати.

Сигналът, пише Василев, е във връзка със серия спекулации и внушения по негов адрес и с него се иска да започне разследване срещу Иван Гешев за евентуално извършено длъжностно престъпление. Припомня се, че съгласно решение на Конституционния съд от 2020 година „всеки прокурор може да извърши проверка и да образува досъдебно производство срещу Главния прокурор“.

От Софийската градска прокуратура казаха за БНР, че към сигнала има линкове на публични изявление на Обвинител номер едно. Той вече е разпределен и наблюдаващият прокурор има три месеца за проверка и месец, за да реши да образува или не досъдебно производство.

По-рано от държавното обвинение коментираха и медийни публикации, свързани с отказ на испанските съдебни власти да изпълнят европейска заповед за арест, свързана с Тони Иванов – също посочен от държавното обвинение като част от лицата, плащали за дискредитирането на Иван Гешев. Отказът е заради липса на ефективен съдебен контрол върху тези искания. Като уточняват, че не са уведомени официално, от Софийската градска прокуратура припомнят, че още през 2021 година са алармирали депутатите за този проблем, но законодателни действия не са последвали.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar