Народното събрание не е изменило НПК така, че да има съдебен контрол над европейските заповеди за арест, издадени у нас. Това е причината съдът в Испания да откаже екстрадицията на обвиняемия Тони Иванов, съобщиха от прокуратурата в понеделник.

Той е обвинен за разпространение на дрога, както и за изнудване. Стана известен покрай записите, разпространени от прокуратурата, в които няколко души коментират свалянето на главния прокурор Иван Гешев, срещи в Белград, където живее Цветан Василев (виж вдясно), отстраняването на висши полицаи и намеса в политиката.

Записите, в които се твърди, че се чуват гласовете на Красимир Каменов-Къро, както и на журналиста Димитър Стоянов от Бърд.бг, бяха открити в дома на Дилиян Георгиев, а Гешев определи разговорите в тях като пример за „завладяна държава“.

Заради тях започна и разследване за търговия с влияние. Георгиев и Иванов обаче още не са обвинени за това.

Дилиян Георгиев е в ареста. Тони Иванов обаче е бил освободен с по-лека мярка и заминава за Испания. Докато е в чужбина, в наетата от него къща са намерени 70 грама кокаин, обвинен е и за изнудване. Беше задържан на 25 март. Миналата седмица съдът в Испания отказа да го екстрадира в България.

От прокуратурата коментираха, че не са запознати официално с отказа на испанския съд да ни предаде Иванов. Обясниха, че решението на Съда на ЕС, че европейските заповеди за арест трябва да подлежат на съдебен контрол, е от 10 март 2021 г. Още тогава са сезирали правосъдното министерство.

„Към настоящия момент българският законодател не е привел законодателството в синхрон с решението“, съобщиха от прокуратурата. И напомниха, че те нямат законодателна инициатива. По време на обявяването на решението бе последният месец от управлението на ГЕРБ, след това се смениха още 4 парламента, а в момента има 5-и състав на НС.

Тони Иванов се свърза с „24 часа“ от Испания. Според него отказът на съда там да го екстрадира в България показва, че никога не е бил обвиняван за публикуваните записи с основен герой Красимир Каменов-Къро. От прокуратурата не са твърдели такова нещо, но пред „24 часа“ той попита дали с пускането им не се е внушавало именно това.

„Искам да ми посочите едно доказателство, че аз познавам Къро или когото и да е от тези хора“, каза пред „24 часа“ Иванов. И обясни, че има обвинения само за намерени в дома му 70 грама кокаин, които уж разпространявал, и за изнудване. Категоричен е, че няма вина за нито едно от двете.

„Бях извън страната по време на обиска, подхвърлили са ми ги“, категоричен е Иванов. И попита как така щял да разпространява кокаин, като в дома му дори нямало електронна везна, с която да го тегли. Обяснява, че адвокатката му Грета Ганева незаконно не била допусната да присъства на претърсванията, макар че била пред дома му в столичния кв. „Бояна“. Самата Ганева каза пред „24 часа“, че прокуратурата не ѝ е предявила обвиненията срещу нейния клиент.

Научила ги от европейската заповед за арест и решението на съда в Испания.

Иванов категорично отрича и обвиненията в изнудване. Според прокуратурата Иванов принуждавал мъж да продаде свой имот. Иванов казва, че се видял с него, защото искал да купи къщата. „Видяхме се два пъти“, уточни той.

“ Единия път дойде със съпругата си и и нейната майка. Каза, че ще ми звънне след месец и половина, през това време не съм го притеснявал“, описва случая Иванов. И посочва, че втория път се видели в софийски ресторант. Там мъжът отказал офертата му, защото цената му се сторила ниска. Самият Иванов казва, че платил сметката и след това се разделили с прегръдка. „Това го има на записи на камери и може да се провери“, категоричен е Иванов.

Твърди, че срещу него незаконно се води и разследване за неподчинение на полицейско разпореждане. Става дума за случая от юли м.г., когато той бе глобен 210 лева и му бе взета книжката за 3 месеца за това, че е карал с полицейски лампи. Иванов казва, че това не е вярно, дори в протокола за изземване никъде не пишело, че са иззети точно синьо-червени светлини, каквито са полицейските. Обяснява, че след като е глобен, не може да го съдят за същото, тъй като вече веднъж е наказан. По случая той няма обвинение, води се само разследване.

Първоначално разследването, по което са открити записите, било за данъчни престъпления. По тях се води друго следствие за търговия с влияние. След записите пък Къро бе обвинен за подбудителство към убийството на Любомир Иванов-Любо Полицая, застрелян през март м.г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar