Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че след 16-годишно прекъсване възобновява екзекуциите на федерално равнище, предаде Франс прес. Това предизвика остри критики от опозиционните демократи.

Министерството на правосъдието на Съединените щати е одобрило нов протокол за изпълняване на присъди със смъртоносна инжекция, уточняват от агенцията. Планирано е по искане на министър Уилям Бар и да бъдат извършени пет екзекуции във федерален затвор в град Тера Хоут, щата Индиана, през декември тази години и януари 2020 г.

Петимата мъже са били осъдени от федерални съдебни заседатели за това, че са „убили, а в някои случаи – изтезавали и изнасилили, най-уязвимите членове на обществото: деца или възрастни хора“, и са изчерпали всички правни възможности за обжалване, посочват в изявление от ведомството.

„Смъртното наказание е неморално и не работи“, реагира остро сенатор Камала Харис – претендент за номинацията на Демократическата партия за президентските избори догодина. В пост в Туитър тя призова да бъде наложен „мораториум на национално равнище върху смъртното наказание, а не връщането му“.

В света им достатъчно насилие, не е нужно правителството да добавя още, заяви Бърни Сандърс – друг претендент за номинацията на демократите.

Смъртното наказание е законно в Америка – тя е в сила в 25 от 50-те щата, но в много от тях на практика то не се прилага поради трудностите по осигуряване на смъртоносните субстанции и заради това доколко те са законни като продукти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar