– Майката: Искам виновните за смъртта му да бъдат наказани

– „Медицински надзор“ започна спешна проверка на случая

Момченце на 1 година почина от тежка чревна инфекция и обезводняване в университетската болница „Георги Странски“ в Плевен. То е било прието там, след като преди това е било на домашно лечение, изписано от друга клиника.

Родителите обвиняват лекарите в нехайство. От болницата твърдят, че са положени всички грижи. Подаден е сигнал към прокуратурата и се очаква разрешение за ексхумация. Здравният министър Кирил Ананиев също назначи проверка от агенция „Медицински надзор“.

„Детето е прието по спешност в тежко състояние на 13 юли вечерта. Прегледът при педиатър и изследванията показват тежка чревна инфекция и силно обезводняване. Настаняват го в инфекциозна клиника. Лекарите цяла нощ се борят за живота му. Опитвали вливания, но трудно намирали вените. Реанимацията също била безуспешна. Момченцето е починало на сутринта“, каза говорителят на болницата Момчил Цветков пред „24 часа“.

„Детето попада при нас по спешност в края на 3-ия ден от инфекцията. Според специалисти тези чревни инфекции са много опасни за децата и загубата на време при лечението може да доведе до фатален край“, каза той.

В началото на юли родителите на Александър – Велислава и Тихомир, го завели на море. След завръщането им малкият се почувствал зле на 10 юли вдигнал температура и имал стомашни проблеми. Бащата и майката първо се обърнали към личния лекар, който ги насочил към специалист, затова завели детето в частна клиника в Плевен, разказва адвокатът на семейството Стефан Гецов.

„Отидохме в „Авис медика“, където родих Александър, имах им доверие“, споделила Велислава пред него. Оттам предписали домашно лечение, но три дни състоянието на Алекс не се подобрило – вдигнал температура 39 градуса, непрекъснато плачел. Късно вечерта на 12 юли родителите го откарали в спешната помощ на плевенска болница. Там не разполагали с необходимото, за да проведат адекватно лечение, и ги насочили към университетската болница, където приели детето първо в детското отделение, а после го прехвърлили в инфекциозното. Включили му система, но не била влята цялата. Лекарите казали на майката да дава останалото количество през устата, но след всеки прием Алекс изхождал погълнатото. Сутринта състоянието му се влошило. Дали му антибиотик и урбазон, които не помогнали, малко след това детето изпаднало в шок. Три часа сестрите безуспешно опитвали да намерят вена за вливане на система, но детето починало.

Родителите отказали аутопсия и погребали Алекс на 14 юли.

„Когато има смъртен случай в болница, задължително се прави аутопсия, за да се открият причините, довели до леталния изход – лекарите добре знаят това“, каза ловешки прокурор.

Поискана е ексхумация. Адвокат Гецов призова прокуратурата да действа максимално бързо, защото прокурорът, избран на случаен принцип, си направил отвод – познавал се с един от лекарите. Окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова обясни обаче, че забавяне на преписката няма. Тя е изпратена до апелативната прокуратура в Търново, която не приела отвода и я върнала в понеделник в Плевен. Наблюдаващият прокурор обаче бил в командировка.

„Касае се за престъпление, при което лекарите и сестрите в плевенската болница са постъпили немарливо или не са знаели какво да предприемат. В резултат детето е починало. Справедливостта изисква да бъдат наказани, че са допуснали смъртта му – това е желанието на родителите“, каза Гецов.

„Не искам и други семейства да страдат като нас – искам виновните за смъртта на рожбата ни да бъдат наказани“, категорична била майката пред адвоката.

За Велислава и Тихомир това е втори брак. От първите си семейни съжителства и двамата имат по едно дете.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar