Валентин Маринов, който бе обвинен за смъртта на 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла, ще лежи само 4 г. в затвора. Апелативният съд във Велико Търново намали първоначалната присъда от 20 г. затвор с цели 16 г. заради промяна в обвинението.

33-годишният Маринов бе обвинен от прокуратурата за убийство по хулигански подбуди. Апелативните съдии обаче преценили, че има доказателства само за нанесена телесна повреда, която довела до смърт по непредпазливост.

Решаващи за изхода на делото се оказаха допълнителна съдебномедицинска експертиза на лекари и физик и разпит на вещо лице.

18-годишният Алекс изпадна в кома след нападение в нощта срещу 8 юли 2017 г. Към 5 ч той се прибира с приятели от дискотека в Бяла. Компанията е пресрещната от група по-възрастни роми. Един от тях поискал цигара от Алекс, но той не пушел и не му дал. Между групите станало спречкване. Според прокуратурата при свадата Алекс е ударен фатално с бутилка от уиски по главата. Пада и си удря главата в плочките. Откаран е в болница с тежка черепно-мозъчна травма и въпреки усилията на лекарите на 15 юли умира.

За убийството е арестуван и обвинен Валентин Маринов. Според разследването той ударил момчето с бутилката. Твърдеше се, че дори не давал на другите да помогнат на ранения. Маринов пък казва, че е опитал да защити свой племенник.

Окръжният съд в Русе му дава 20 г. затвор при първоначален строг режим. Според присъдата, обявена на 14 ноември 2018 г., той трябва да плати 200 000 лева кръвнина на близките на момчето. На 4 юни 2019 г. апелативният съд в Търново обаче преквалифицира обвинението в по-леко и дава на Маринов 3 г. затвор. Стотици граждани излизат на протест. Върховният касационен съд връща делото за ново разглеждане, тъй като не е съгласен с мотивите.

Със случая се заема друг състав на апелативния съд във Велико Търново. Той обаче също отхвърля обвинението за убийство по хулигански подбуди и приема, че убийството е станало по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда.

Според съда, когато нападателят замахнал да го удари с юмрук, Алекс се дръпнал, при опита да се предпази залитнал и паднал. Травмата на главата му била от удара в плочките. Доказателствата по делото показвали, че ударът с юмрук в лицето „е бил слаб или с умерена сила“ и не би могъл да предизвика загубата на равновесие. Преди да падне, Алекс опитал да се предпази от друг удар.

Апелативният съд не приема тезата на защитата на Маринов, че той е действал при неизбежна отбрана. Според адвоката на осъдения при аутопсията не е установено телесно увреждане от удар с юмрук в лицето.

Предстои делото да отиде отново във ВКС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar