Само басейнът, който Веселин Марешки изгражда в имот в Морската градина на Варна, се оказа незаконен. Това показват отговори на въпроси, изпратени до местната администрация по Закона за достъп до обществена информация. Те бяха публикувани днес във Фейсбук от общинския съветник Стела Николова (Демократична България). Въпросите за статута на останалите постройки в имота, свързан с Марешки са останали без отговор.

Как строежът приключи докато общината го проверява – тук.
„Кокошарникът“ на Марешки в Морската градина от птичи поглед – тук.

Според информацията, предоставена от абщина Варна, на 14 октомври м.г. той е поискал разрешение да изгради басейн в имота в Морската градина, но

шест дни по-късно е получил отказ

от главния архитект на Варна Виктор Бузев. Въпреки това видео на „Дневник“, заснето с дрон в началото на февруари т.г., показа, че басейнът е почти напълно завършен.

Имотът, в който се намира строежът, е собственост на дружеството „Марешки недвижими имоти“, собственост на майка му. Въпреки това в серия телевизионни интервюта лидерът на партия „Воля“ и бивш председател на Народното събрание нито веднъж не отрече, че имотът е всъщност негов и именно той извършва строителство в него. До началото на март там вече бяха изградени три жилищни етажа, барбекю, басейн, алеи и помощна постройка с 218 кв.м застроена площ.

Строителството продължава и в този момент

независимо от сигналите до местната администрация и публикациите в различни медии. В няколко поредни писма с отговори на въпроси, зададени както от журналисти, така и от общински съветници, зам.-кметът на Варна Тодор Иванов информира, че за всички действия на община Варна по повод на подадените сигнали ще бъде дадена „надлежна“ информация. Но вече пети месец това така и не се е случило.

Част от въпросите, чиито отговори Стела Николова е потърсила по Закона за достъп до обществена информация, са останали без отговор и сега. Сред тях са тези, отнасящи се до действията, предприети от община Варна след констатациите за незаконно строителство, извършвано в имота, свързан с Марешки, кой и на каква длъжност е служителят в общинската администрация, извършил категоризацията на строежите в имота, както и

кой ще понесе отговорност

за вече завършеното незаконно строителство?

Няколко поредни проверки на „Дневник“ показаха, че според сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър строителството се извършва в терен с начин на трайно ползване „Обществен селищен парк, градина“ с площ от 3791 кв.м. Имотът е прехвърлен на компанията „Марешки недвижими имоти“ на 17 юни м.г. от дружеството „Варна фарма М“. Управител и на двете е 76-годишната Веска Марешка, майка на лидера на партия „Воля“. Самият Марешки е член на съвета на директорите на „Марешки недвижими имоти“ заедно с майка си и съпругата си Светлана.

Според отбелязаното в кадастралната карта при придобиването на имота от „Марешки недвижими имоти“ в имота е имало една стара двуетажна сграда с 92 кв.м застроена площ. На същото място обаче в момента се издига

постройка, очевидно по-голяма от съществувалата.

В непосредствена близост до високата сграда е построена още една, която не е отбелязана в кадастъра като съществувала по-рано.

Според текстовете на Закона за устрайство на територията строителни разрешения не се изискват само за извършването на „текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации“, „на елементите на техническата инфраструктура, с които не се променят трасето и техническата инфраструктура“, „теренна консервация на недвижими културни ценности“ и т.н.

Снимките от мястото на извършваното строителство обаче свидетелстват, че явно не става въпрос за нито един от описаните по-горе случаи.

Според текста на писмо, изпратено от Тодор Иванов до директора на Дирекция „Строителен контрол“ в ДНСК, Георги Даракчиев, с което „Дневник“ разполага след многобройните сигнали в имота на компанията „Марешки недвижими имоти“ все пас е била извършена проверка. Във въпросната кореспонденция е посочено, че той се намира „в местност Салтанат“, но е пропуснато уточнението, че според Общия устройствен план на Варна, влязъл в сила още през 2012 г.,

тази местност е неразделна част от Морската градина.

В същото писмо е отразено, че при проверката в парцела е била констатирана „масивна едноетажна сграда, представляваща допълващо застрояване с размер 25 м на 8.70 м, ситуирана на общата граница със съседните имоти.

Същата не е отразена в кадастралната карта на гр. Варна и не е била предмет на прехвърлителната сделка“.

В писмото изрично е упоменат и следния факт:

„След разглеждане на предоставените строителни книжа се установи, че

за построеното няма одобрени инвестиционни проекти

и/или разрешителни за строеж. Той е шеста категория според Закона за устройство на територията.“

Справка с текста на закона показва, че категоризирана по този начин масивната едноетажна сграда в имота, свързан с Веселин Марешки е приравнена с „временните строежи за нужди, свързани с организация и механизация на строителството или за нужди, свързани с осъществяване на мероприятия по възстановяване и рекултивация на нарушени територии“. В същата категория попадат постройки със селскостопанско предназначение, оранжерии с площ до 200 кв.м, подпорни стени, огради“ и др. Въпросната постройка очевидно не влиза в тази категория, но независимо от това за незаконно построен е обявен единствено басейнът, изграден в центъра на имота.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar