Писал ли е Слави Ангелов за конфликта между Васил Божков и бившите му съдружници Цветомир и Боян Найденови и колко сериозни са били травмите му след побоя от 17 март 2020? Тези въпроси зададе прокурор на главния редактор на „168 часа“ на заседанието по делото срещу подсъдимите за нападението.

Слави Ангелов беше разпитван като свидетел в четвъртък и подробно разказа за събитията преди 1 година.

„Криминален журналист съм от 1994 г. Имал съм много заплахи, но не и в месеците преди нападението над мен. В миналото винаги съм разрешавал проблемите си сам. В случая нямах тази възможност“, обясни Ангелов.

Преди това прокурорът Николай Попов го попита дали е публикувал материали за отношенията между Васил Божков и братя Найденови, които до януари м.г. бяха съдружници в хазартния бизнес. По това време конфликтът между тях стана публичен и прокуратурата започна разследване.

„В началото на януари или края на февруари бяха изнесени разговори между Божков и Найденови. Публикувах коментар по случая – че спорът, макар и търговски, е много сериозен и държавата трябва да му обърне внимание. Всички публикации в „168 часа“ са по актуални теми“, отговори на въпроса Слави, който е частен обвинител по делото срещу подсъдимите Бисер Митрев, Георги Асенов и Никола Асенов.

Споменаването на името на Васил Божков по делото за побоя над Слави Ангелов не е случайно. От заседанията по мерките за неотклонение на подсъдимите стана ясно, че

има свидетел,

който говори за

обвиняемия

бизнесмен и

политик,

но и за негови приближени.

Журналистът започна разказа си за страшната вечер преди година пред съда с тръгването от редакцията в деня на нападението. 17 март 2020 г. е вторник. Тогава Ангелов и колегите му от „168 часа“ работят до тъмно, за да може вестникът да се предаде за печат в сряда по обед. Вторник е и единственият ден през седмицата, когато главният редактор се прибира по-късно вкъщи.

„Тръгнах от редакцията около 20,30 ч. После пазарувах. Паркирах колата пред нас около 20,45 ч. Качих се на тротоара и тръгнах към входа. Разминах се с мой съсед. В този момент видях млад мъж с черен клин и черни гащета на бул. „Дондуков“ и ул. „Злетово“. Идваше към мен. Видях, че носи предпазна маска с черепи. Изглеждаше като спортист, който е излязъл да потича. С къса коса, без очила, висок около 1,85 см, съдейки по моя ръст. При разминаването ме удари в лицето. Паднах назад. Ударил съм си главата на плочките и съм изгубил съзнание“, разказа журналистът.

След като първият нападател, който според разследването е Георги Асенов, поваля Ангелов на земята, той се оттегля в посока центъра на София. Веднага след него пристига близнакът му Никола и Бисер Митрев, които продължават побоя, но Слави Ангелов не помни това, защото е в безсъзнание. Единият го удря с юмруци по лицето, а другият с метален предмет по краката. Побоят продължава около 30 секунди.

„Когато се

свестих, не

можех да

дишам.

Задушавах се

Имах аркада на веждата, носът ми беше счупен, вътрешни разкъсвания. Отвсякъде се стичаше кръв към гърлото ми. Не можех да разбера какво се е случило. Дойде жена, която ми обърна главата, за да мога да дишам. Опитах да се изправя, но усетих силна болка в десния крак. Беше счупен. Дойде полиция, линейка, откараха ме в болница ИСУЛ, която е наблизо“, спомни си Ангелов. След зверския побой той е с три фрактури на десния крак, счупен нос, кръвоизливи и много други травми.

„Плуваха ми черни петна в очите. Главата ми беше тройна“, разказа жертвата.

3 месеца е с гипс, появява се и вирусна инфекция в окото, за която лекарите казват, че е от ударите, които е получил, и стреса, който е изживял. Има проблеми със здравето година по-късно, стана ясно то показанията му. След като му свалят гипса, е започнал раздвижване на крака, но отново има болка. Правят му ядрено-магнитен резонанс в „Пирогов“ и откриват частично разкъсани връзки на коляното. Според обвинението Асенови и Митрев са нанесли средни телесни повреди на Слави Ангелов.

„Плували ли сте

след побоя, на

разходки в

планината ходили

ли сте“,

попита Мариана Тодорова, адвокат на близнаците Никола и Георги Асенови. Слави Ангелов е известен с хобито си да се гмурка и тази информация е публична от фейсбук и медиите.

„Да, 1 месец след като ми свалиха гипса, ходих на море. Все още имах проблеми с крака“, отговори Ангелов.

„През лятото на 2020 г. гмуркахте ли се?“, попита и адвокат Георгиев, който защитава Бисер Митрев.

„Да, 20 дни след свалянето на гипса. Лекарите ми го препоръчаха. Това е спорт, който не натоварва ставите. Лекарите знаеха, че се гмуркам и плувам“, отговори Ангелов.

„На каква дълбочина се гмуркахте“, попита още адвокат Георгиев.

„На 15 метра. Бяхме с друг гмуркач. По принцип сме по двойки, за да се следим един друг“, уточни Слави.

„Познавате ли Нели Хаджийска и били ли сте инструктор по гмуркане?“, продължи водната тема адвокат Георгиев.

„Това е една от водещите на телевизионното предаване „Търси се“. Поканиха ме да гостувам и да ѝ направя обучение в басейн. Дълбок е 2 метра. Това не е гмуркане“, обясни журналистът.

Въпросите за травмите, лечението и последиците за здравето на Ангелов продължиха и с конкретни въпроси кога му е поставена шина, кога гипс и дали хернията в очите 6 месеца след нападението е свързана с побоя.

Адвокатите на

подсъдимите

поискаха цялата

медицинска

документация

от болниците,

където е опериран и лекуван Слави Ангелов.

На следващото заседание на 1 април ще бъдат разпитвани свидетелите, които са помогнали на главния редактор на „168 часа“ в минутите след нападението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar