Стефан Бонев-Сако, сочен в близкото минало за приближен на Маргините, е осъден и от апелативния спецсъд като шеф на въоръжена наркобанда. Този път обаче той получи присъда с 1 г. по-ниска от предишната – 6 г. вместо 7 г. затвор. Според магистратите Бонев само е ръководил групата от 12 души, но не я е организирал. Присъдата му не е окончателна и може да се обжалва пред Върховния касационен съд (ВКС).

Петима от 13-те подсъдими по делото са оправдани, сред тях е известният Милен Даврански – Катерицата. Останалите са наказани ефективно или условно. Най-сурово е осъден Тихомир Георгиев – Боксьора, който през 2016 г. бе признат за виновен за 7 престъпления, сред тях за участие в наказателни акции срещу наркомани и шанаджии. Първоначалната му присъда е увеличена с 2 г. – от 10 на 12 г. затвор. В момента Боксьора е в затвора по друго дело с влязла в сила присъда за убийство. Според адвокати съдът е обявил, че при определянето на присъдата не е кредитирал показанията на един от основните свидетели – Христо Ширев. Той е разпитван 2 пъти – веднъж като анонимен свидетел номер 1 по делото и друг път като явен свидетел. В показанията му имало противоречия и затова те няма да бъдат взети предвид.

До произнасянето на апелативния спецсъд всички подсъдими освен Боксьора бяха без мерки за неотклонение, тъй като делото се проточи с години. Сега на Сако е наложена 7000 лв. гаранция и забрана да напуска страната. Останалите от групата ще чакат окончателното решение на ВКС с мярка за неотклонение гаранция или подписка. Според прокуратурата бандата е действала от 2009 г. до арестите на 26 май 2010 г. По делото има разпити на жертви на саморазправи, на тайни свидетели, полицаи и др. Един от пострадалите бил заплашен: „Ако се оплачеш в полицията, от тебе ще пръска кръв като от заклано прасе.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar