Европарламентът ще обсъжда краха на върховенството на закона в България. Това обяви евродепутатът от ПЕС Елена Йончева, член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, където проблемът ще бъде разискван през септември.

Йончева разкри, че властта крие независимия анализ от експертизата на престижна американска лаборатория, с която работят Департаментът на САЩ, ФБР и съдилищата им, доказващ категорично автентичността на скандалния запис с Бойко Борисов и липсата на монтаж.

„Смятам, че ще има последствия за Борисов не само за аудиозаписа. Информацията, която предоставяме в ЕП за случващото се в България, даде резултат. Действията на Борисов се възприемат изключително сериозно в ЕС“, каза Йончева.

Преди два дни Йончева разкри, че анализ на независимата американска лаборатория Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL), с която работят Министерството на правосъдието на САЩ, ФБР и съдилищата, е доказал автентичността на скандалния аудиозапис от юни с гласа на подпийналия Бойко Борисов. В изтеклия запис от телефонен разговор на премиера с анонимно лице той с просташки и нецензурен език се хвали как прокуратурата по негово нареждане преследва враговете му, подиграва се на европейски лидери и дава вулгарни квалификации за парламентарната шефка Цвета Караянчева.

„Успяхме да пробием за това изслушване още преди протестите в България. Смятам, че ще има последствия за г-н Борисов. Не само за този аудиозапис. Всичко, което предоставяме като информация в ЕП за случващото се в България, вече даде резултат „, заяви евродупутатката. Йончева уточни, че в анализа си от 34 страници на записа експертите са заключили, че гласът е на Борисов и няма следи от монтаж. „От този запис става ясно, че няма разделение на властите, че той си поръчва кой бизнесмен как да бъде ударен, с какви инструменти. И както виждаме, това се случва. Шокиращото в него е моментната картина на състоянието на България, събрана в 6 минути, и по какъв начин се управлява. Действията на Борисов се възприемат изключително сериозно в Европа. Задачата ми е да дам максимално гласност в ЕП и европейските медии, защото е важно лидерите на ЕС, когато застанат до него, да се чувстват политически компорметирани до този човек. Те знаят какво представлява българският премиер, но ние трябва да направим информацията публична, с безспорни доказателства, така че тази подкрепа от десницата в ЕП за Борисов вече да не е факт“, заяви Йончева. Тя нарече „цинизъм“ похвалите на шефа на ЕНП Манфред Вебер към Борисов „за успехите му в борбата с корупцията“.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев се възмути от Йончева, че е огласила данните от експертизата за записа. „Това не трябваше да се изнася по такъв начин. Има си български институции, прокуратура и съд, които още не се са произнесли, и затова не трябва да се шуми в чужбина“, оплака се бившият МВР шеф. В отговор Йончева заяви, че напълно го подкрепя „в частта, че българските институции би трябвало да свършат тази работа“, но нищо не е последвало от сигналите за „Ало, Ваньо“, „Ало, Банов“ и „Барселонагейт“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar