Руски прокурор поиска в четвъртък присъда от седемгодини затвор за общински съветник от Москва, обвинен, че е критикувал военната намеса на Русия в Украйна.

Това съобщи АФП.

Алексей Горинов, 60-годишен юрист по образование, беше арестуван в края на април за разпространяване на „съзнателно невярна информация“ за руската армия и сега е подсъдим. Горинов е първият избран член на опозицията, който е изправен пред затвора заради критики към военната кампания на Москва в Украйна.

Обвиненията са повдигнати по силата на ново законодателство, което позволява лишаване от свобода за дискредитиране на руската армия и е част от нарастващите усилия на Москва да потуши последните следи от инакомислие.

В речта си пред Мешчанския районен съд в Москва прокурорът обвини Горинов, че подкопава „авторитета на въоръжените сили“ и се ръководи от „политическа омраза“, съобщи журналист от АФП.

Горинов се изказа срещу военната намеса на Москва в Украйна по време на работна среща през март, която беше записана на видео и е достъпна в YouTube. По време на речта си той постави под въпрос плановете за конкурс за изкуство за деца в неговия избирателен район, докато „всеки ден деца умират“ в Украйна.

В четвъртък той отново се изказа срещу това, което Кремъл определи като „специална военна операция“.

„Без значение как я наричате, войната е най-мръсното, най-подлото нещо, което съществува“, каза той. „Защо много от моите сънародници се чувстват засрамени и виновни? Защо толкова много от тях напуснаха?“, добави той, визирайки бягството на либерално настроени руснаци от страната.

Няколко десетки души излязоха да подкрепят Горинов, включително съпругата и сестра му. Дмитрий Фьодоров, 50-годишен програмист, заяви, че обвиненията срещу Горинов са „незаконни“ и го описа като „добър човек и добър адвокат“.

Руското общество се съсипва от исторически репресии срещу инакомислието, които се засилиха, след като на 24 февруари президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна.

Критиката на руската военна намеса в Украйна на практика е забранена в страната. През март Русия прие закон, който предвижда затвор до 15 години за разпространяване на невярна информация, целяща да дискредитира военните ѝ сили.

В сряда парламентът въведе строги затворнически присъди за призиви да се действа срещу националната сигурност и наказателна отговорност за поддържане на „поверително“ сътрудничество с чужденци.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
PrepaidCardStatus Login
PrepaidCardStatus Login
08 юли 2022 11:36
Гост

A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post.

https://www.prepaidcardstatus.org/