Датски гражданин, живеещ в Русия, е осъден на шест години затвор като свидетел на Йехова, съобщава БиБиСи. Религиозната организация е обявена за екстремистка от руските съдилища през 2017 г. и е обявена за незаконна.

Денис Кристенсен е арестуван в град Орел преди почти две години, след като полицията нахлува по време на молитва.

Външният министър на Дания Андерс Самуелсен заяви, че е „дълбоко загрижен“ и призова Русия „да зачита свободата на религията“. Той обясни, че Дания е готова да помогне на Кристенсен.

Това е първото обвинение от този род, след като религиозната група е забранена. Съдия в окръжния съд заяви, че шестте години в наказателна колония са „минимална присъда“, съобщава местният информационен сайт „Орел новости“.

Осъждането на Кристенсен е въпреки намесата на руския президент Владимир Путин през декември, който нарече твърденията за екстремизъм „пълна глупост“ и обеща да разгледа обвинението.

Говорейки пред БиБиСи, говорителят на Путин заяви, че трябва да има „някаква причина“ за делото на Кристенсен, освен просто практикуването на вярата си. В съда обаче прокурорите твърдят, че той е участвал активно като организатор на религиозна дейност за забранената група.

Делото на Кристенсен привлече подкрепа от групи за защита на човешките права, включително „Амнести интернешънъл“, която заяви, че е хвърлен в затвора „просто за упражняване на човешките си права, включително правото си на свобода на религията“.

Те призоват за незабавното му и безусловно освобождаване. Десетки други свидетели на Йехова са заплашени от съд в Русия, където групата има около 170 000 членове.

Движението е християнска секта, основана в Съединените щати в края на 18-ти век. Тя е най-известна с обиколкитте си „от врата до врата“ в опит да набере нови членове. Организацията до голяма степен интерпретира Библията и отхвърля много от ученията на различните от тях християнски църкви.

В СССР по времето на Сталин, Свидетелите на Йехова са преследвани, арестувани и депортирани. Свободата на вероизповедание е гарантирана от съвременната конституция на Русия – но съществуват изключения по законите за екстремизма.

„Ние дълбоко съжаляваме за осъждането на Денис Кристенсен – невинен човек, който не е извършил никакво реално престъпление. Тъжно е, че четенето на Библията, проповядването и моралният живот отново са престъпление в Русия“, обяснява говорител на Свидетелите на Йехова в Русия.

През 1918 година литературата, разпространявана от Свидетели на Йехова, е забранена в Канада, а в периода 1941 – 1943 година членовете и са поставени извън закона.

По време на Втората световна война Свидетели на Йехова са преследвани в САЩ, Австралия, Нацистка Германия, Великобритания и други европейски държави.

Страните от Източна и Централна Европа, включително Испания, след Втората световна война също ги забраняват.

Днес Свидетели на Йехова са забранени в Китай, части на Африка, някои бивши Съветски републики, Сингапур и други.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar