Разширен вариант на досегашните тезиси на ВМРО по въпроса за интеграцията на ромите. Това представлява Програмата за справяне с циганизацията, която вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов публикува вчера в социалните мрежи. Акцентите са познати и много от тях са спорни – връщане на трудовата повинност, контрол върху раждаемостта, включително чрез платени от държавата доброволни аборти, задължително включване на неграмотните пълнолетни роми в програми за квалификация, строг надзор върху раздаването на социални помощи и др.

Документът е озаглавен Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им. Не стана ясно дали е бил представен и обсъден в Министерския съвет, както Каракачанов твърдеше, че ще направи. Не се разбира и дали вицепремиерът има подкрепата на партньорите си в „Обединени патриоти“.

„Концепцията“ започва с констатацията, че досегашният модел на интеграция не е постигнал някакви реални резултати. В същото време неспособността на държавата да се справи с проблема за „характерното поведение на несоциализираните лица, представляващи немалка част от циганския (ромския) етнос, създава риск в близко бъдеще да избухне конфликт“ между българи и роми, пише в документа. Вицепремиерът дори иска неправителствените организации, работещи с роми, да декларират източниците си на финансиране и да дадат отчет за изразходваните пари по проекти за интеграция назад в годините. „Голямата част от НПО-тата в страната задълбочиха проблема, като изградиха една общност от хора, на които внушиха, че имат само права без задължения, и които не приемат законите на държавата като валидни за тях“, мотивира се Каракачанов.

„На сблъсъците в някои населени места не следва да се гледа като на изолирани случаи. Честотата им и обстоятелствата, при които се случват, дават основание да се направи извод, че все по-често ще се проявяват локални конфликти. Това от своя страна създава реална среда за възникване и на конфликт – битов, социален и етнически, в национален мащаб“, предупреждава се в документа.

Решението се вижда в постигането на следните цели: придобиване на образование от всички членове на малцинството; „значително повишаване“ на дела на трудово заетите роми; намаляване на извършваните от тях престъпления; ограничаване на раждаемостта, целяща „придобиване на социални облаги“, както и сред малолетни и непълнолетни лица.

За постигането на тези цели се предвиждат редица мерки. На първо място, осигуряване на подробни данни за броя, състава и териториалното разпределение на ромския етнос. На второ място – задължително придобиване на образование от пълнолетните неграмотни роми; безплатна детска градина от 4-годишна възраст; програми за „възпитаване на положителни навици“ в децата; „мерки за въздействие“ срещу родители, които пречат на децата си да учат. Трето – задължително включване на трудоспособните роми в квалификационни програми; възвеждане на трудово-образователна повинност и възстановяване на центровете за обучение към ГУСВ; обвързване на социалните плащания с нивото на грамотност.

Спорни са някои от предлаганите здравни мерки. Иска се да бъде ограничена „раждаемостта на жени, оставили за отглеждане в социални заведения две и повече деца“, без да се посочва как ще стане това. Друга мярка е „доброволно ограничаване на раждаемостта на жени от маргиналните общности, които имат над определен брой родени деца, включително прекъсване на бременността за сметка на държавния бюджет“, т.е. доброволни и платени от хазната аборти.

ЗА ГЕТАТА

„По места трябва общините да направят спешни проверки и описи и незаконните постройки трябва да бъдат съборени. Циганите без адресна регистрация да нямат право да обитават територията на съответното населено място“, пише в концепцията на вицепремиера. Като друга мярка той предлага „заселването на безимотните цигани с ангажимента да закупят предоставените им имоти и да обработват земята“.

ЗАКОНОТВОРЧЕСТВО

За намаляване на престъпността сред циганите основна стъпка на държавата трябвало да бъде разграждането на клановете и намаляване на влиянието на главатарите в гетата, според Каракачанов. За осъществяване на тези мерки той ще поиска промени в законите чрез депутатите на „Обединени патриоти“ за въвеждане на административни наказания „безвъзмезден труд в полза на обществото“ и „задържане под стража“ в структурите на МВР за извършени административни нарушения; разширяване на обхвата на неизбежната отбрана; създаването на доброволни отряди по места и др.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar