Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия обвини бивш служител на консулството на САЩ в град Владивосток, в руския Далечен изток, в незаконно тайно сътрудничество с чужденци, предаде Ройтерс, като се позова на изявление за ТАСС на неназован източник от руските правоохранителни органи.

Според източника бившият служител на консулството Робърт Шонов е бил задържан във Владивосток и „след разпит му е било повдигнато обвинение в извършване на престъпление по чл. 275 ал. 1 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Сътрудничество на поверителна основа с чужда държава, международна или чуждестранна организация“)“, което се наказва с до осем години затвор.

В съобщението се посочва, че Шонов е бил изпратен в московския затвор „Лефортово“, който обикновено е предназначен за тежки престъпления, включително шпионаж, предаде БТА.

Посолството на САЩ в Москва заяви, че е запознато с тези съобщения, но „засега няма какво повече да сподели“.

Американско-руските отношения достигнаха до самото дъно заради руското нахлуване в Украйна и решението на Вашингтон да даде отговор с налагане на икономически санкции и предоставяне на модерни оръжия на Киев в сътрудничество със западните партньори.

В края на март ФСС задържа Еван Гершкович, американски журналист от в. „Уолстрийт джърнъл“, по обвинения в шпионаж – ход, който Белият дом нарече нелеп и незаконен.

От декември 2020 г. консулството на САЩ във Владивосток е затворено, отбелязва Ройтерс.

ТАСС цитира съдебен източник, според който разследващите от ФСС са поискали на Шонов да бъде наложена мярка задържане под стража за срок от три месеца.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar