Адвокат на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина в затвора по-рано този месец, беше задържан за кратко в Москва, съобщава BBC.

Руските медии съобщиха, че Василий Дубков е задържан за „нарушаване на обществения ред“.

Руските власти не са потвърдили нито, че той е бил арестуван, нито причина за това.

Но Дубков каза пред новинарския канал Verstka, че е бил освободен по-късно във вторник.

През октомври 2023 г. други адвокати на Навални – Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липстър – бяха арестувани по обвинения в „екстремизъм“.

През януари Олга Михайлова, друг адвокат на опозиционния лидер, каза, че е била обвинена в същото престъпление и е решила да остане в изгнание.

Руските власти забраниха Фондацията за борба с корупцията, организацията, ръководена от Навални, за „екстремизъм“ през 2021 г.

Тялото на опозиционния лидер беше задържано от затворническите власти повече от седмица след смъртта му. Майка му, Людмила Навална, пътува до отдалечения затвор „Полярен вълк“, където той почина, за да вземе тялото му, придружена от Дубков.

Тялото бе предадено на майка му осем дни след смъртта му. Навалная каза, че е била заплашвана от властите, които искали синът ѝ да бъде погребан тайно.

Съюзниците на Навални заявиха, че търсят място за провеждане на обществен мемориал за бившия опозиционен лидер.

В публикация в социалните медии на 1 февруари Навални призова руснаците да заявят протеста си, явявайки се да гласуват по едно и също време – по обяд на 17 март.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar