Лидерът на „Продължаваме промяната“

съди за 10 хиляди лева бившия премиер

Трима свидетели ще води на 9 януари защитата на Кирил Петков по делото му за клевета срещу Бойко Борисов, стана ясно в Софийския районен съд.

Показанията им ще доказват неимуществените вреди, които му е причинил лидерът на ГЕРБ с две свои изказвания за комисиони от посредниците за доставки на газ, когато премиер бе Петков.

Адвокат Стоян Мадин, който представлява лидера на „Продължаваме промяната“, отказа да посочи свидетелите, но увери, че ще дойдат в съда на следващото заседание.

Кирил Петков и Бойко Борисов не дойдоха в съда.

На 24 август Петков обяви, че ще съди лидера на ГЕРБ. Петков оцени претърпените поражения от думите на Борисов на половин милион лева и внесе лично иска в наказателното отделение на Софийския районен съд.

Още тогава от ГЕРБ обявиха, че това не е правилният съд, защото там се гледат искове до 25 хил. лв., както и че не са платени таксите върху иска. От „Продължаваме промяната“ ги опровергаха и публикуваха платежно нареждане за 12 лв. държавна такса.

Във вторник, на първото заседание в Софийския градски съд стана ясно, че Петков е предявил частичен иск за 10 хил. лв., но цялата му претенция срещу Борисов в хода на делото щяла да е 500 хил. лв.

Защитникът на лидера на ГЕРБ адвокат Менко Менков поиска да не се дава ход, защото Петков не е посочил размера на неимуществените си вреди от всяко едно от двете твърдения на Борисов в тъжбата. Освен това можел да предяви гражданския иск по наказателното дело и в други съдилища, което би дало повод за отлагане на процеса многократно. Съдът обаче не се съгласи, защото не е длъжен да предвижда бъдещи събития Според съдия Няголова тъжбата на Кирил Петков е редовна. В нея били посочени престъпленията, които са му причинили вреди.

„Едно е продължаващото престъпление, макар да обединява две или повече деяния. Това е намерило отражение в тълкувателната практика на ВКС. Няма формални недостатъци и на формулираната гражданска претенция. Тя е за заплащане на неимуществени вреди“, каза съдия Няголова от районния съд и прие да гледа делото за клевета съвместно с гражданския иск от 10 хил. лв.

Прокуратурата започна досъдебно производство за доставките на газ през лятото, каза главният прокурор Иван Гешев. Той е по сигнал от партията на Бойко Борисов.

Гешев посочи, че се разследва престъпление при доставките на газ, а не конкретно лице.

Обвиняеми ще има само ако се съберат доказателства за конкретни хора.

Тогава от „Продължаваме промяната“ отговориха, че чакат резултати и от разследването за ГКПП „Капитан Андреево“, снимките с кюлчетата, ощетяването на бюджета с над половин милиард от такси в хазарта, както и за строителството на „Хемус“. Дни по-късно по този случай бяха повдигнати обвинения на 8 души за пране на пари – всички собственици и управители на дружества, на които са преведени пари за лот 5 по ин хаус процедури.

Рунд I

От „Арестувах

Борисов!“ до

„Арестът незаконен“

Още преди месеци лидерът на ГЕРБ обяви, че

няма да съди никого, за да „не цапа България“

Бойко Борисов е удовлетворен от решението на Софийския районен и Софийския административен съд, които категорично обявиха задържането му през март тази година за незаконно.

Това заяви пред „24 часа“ адвокатът му Менко Менков, потърсен с въпрос дали лидерът на ГЕРБ ще има съдебни претенции към предишното управление.

Борисов и Менков не били коментирали вариант бившият премиер да води дело, за да търси обезщетение за причинени му морални вреди.

Не така обаче стоят нещата при пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Пред „24 часа“ тя беше категорична, че ще подаде иск.

Подобен съвет ѝ даде и Бойко Борисов на 1 ноември, когато Софийският административен съд обяви на втора инстанция и нейното задържане за незаконно.

Той ѝ препоръча

да заведе

дело срещу

„Продължаваме

промяната“

„Аз не искам да цапам България, но ти, заради детето, трябва да ги съдиш“, призова я лидерът на ГЕРБ. Това не беше първия път, когато бившият премиер публично се възмути, че Арнаудова е била арестувана пред 8-годишната си дъщеря.

„Тарикат мъж не писка. За Севда ми е жал, защото е жена и пред детето ѝ се случи всичко“, коментира той след излизането си от ареста, където бившият премиер , Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов престояха близо 24 часа. Напуснаха Националната полиция малко след 19 часа на 18 март.

Въпреки че от задържането им минаха 8 месеца, темата е много коментирана, а и лидерът на ГЕРБ често се връща към нея при публичните си изяви.

Вероятно една от причините е, че Борисов беше вторият премиер в най-новата ни история след Андрей Луканов, който беше задържан. Луканов обаче съди държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и през 1997 г. стана първият българин, спечелил дело там.

Но и с ареста на Борисов се занима европейска институция. На 14 септември в Европейския парламент имаше дебат по точка, озаглавена „Незаконно задържане на лидера на опозицията в България“. Към онзи момент ГЕРБ още не бяха спечелили изборите.

Задържането на Борисов и Арнаудова бе обявено за незаконно от две съдебни инстанции. По отношение на Владислав Горанов още не се е произнесъл административният съд в София.

Първо през август тази година излезе решението за бившия премиер. Освен това СДВР беше осъдена да плати 480 лв. разноски по делото.

„Разпореденото задържане на Борисов не покрива стандарта за непроизволност и законност“, установи втората инстанция. Освен това

полицаите

са нарушили

Европейската

конвенция

за правата

на човека,

която изисква задържаният незабавно да бъде уведомен за причините за ареста, който се случи на 17 март 2022 г.

Съдът напомня, че според конституцията Европейската конвенция за защита на правата на човека всеки има право на лична свобода и сигурност и не може да бъде задържан освен при условия, определени със закон.

„Разпореденото задържане с оспорената заповед не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, категорични са магистратите.

Съдът подчертава, че в заповедта за задържане няма описание на фактическата обстановка. А само „лаконично е посочен“ номерът на досъдебното производство, номерът на план за оперативно-издирвателни мероприятия и буквално е възпроизведен текст от НК. Това е и основание за отмяна на заповедта.

В този дух е и решението за Севделина Арнаудова. И при нея магистратите казват, че изконно право на всеки човек е първо да разбере защо е задържан, за да може и адекватно да се защити.

Важна подробност около трите ареста е, че близо

24 часа по-рано

в България е

европейският

главен прокурор

Лаура Кьовеши

Тя е по покана на тогавашния премиер Кирил Петков. Министерският съвет става контактна точка за България на представляваната от нея институция. Кьовеши настоява делегираните прокурори да имат сграда и администрация, което се случи през лятото с промени в Закона за съдебната власт. Това беше едно от последните изменения в закон, което гласува предишният парламент преди предсрочно да прекрати работа.

Според различни слухове на 17 март – ден след идването на Кьовеши, Слави Трифонов казал на Кирил Петков, че от „Има такъв народ“ ще напуснат управляващото мнозинство. По това време в Министерския съвет били Кирил Петков, Лена Бориславова и вътрешният министър Бойко Рашков. Идват и полицаи, които разпитали премиера.

Така като първо действие по разследването е посочен разпит на свидетеля Петков. Именно това беше детайл, който отнесе много критики от юристи.

Оттам нататък ситуацията се разиграва скоростно. В 19,50 ч полицаи влизат в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова. След половин час първите публикации са факт, твърди се, че и Менда Стоянова е задържана. Тя пък звъни на известния пловдивски адвокат Михаил Екимджиев, недоумявайки какво се случва. И до момента не е ясно защо беше забъркано и нейното име. Вероятно тъй като Менда Стоянова бе споменавана от Васил Божков, по чийто сигнал за изнудване действа МВР тогава.ц

Пред дома на бившия премиер в Банкя се струпват симпатизанти на ГЕРБ и партийни членове.

„Няма никой над закона“, тържествува във фейсбук премиерът Петков.

В първите минути

от задържането

няма яснота

защо тримата

са отведени

в Националната полиция. В 21,12 ч МВР пусна официално съобщение, че „в ход е мащабна операция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България. Извършват се претърсвания и изземвания на адреси. Към момента са задържани Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова. Действията продължават“, пише в него. Малко след това съобщението е изтрито.

Вероятно, защото се оказва, че Европейската прокуратура няма нищо общо, а набъркването на институцията също предизвика много критики.

Преди месец Трифонов разкри, че вечерта на задържането получил есемес от Петков с приблизително следното съдържание: „Арестувах Бойко Борисов, Влади Горанов и Менда Стоянова, Севделина Арнаудова“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar